Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup předá Betlémské světlo veřejným osobnostem

Datum publikace20. 12. 2012, 11.00
TiskTisk

V sobotu 15. prosince 2012 doputovalo z Vídně do Brna Betlémské světlo. V těchto dnech chystají skauti, diecéze či farnosti plány na rozvoz světla do všech míst republiky a připravují bohoslužby či akce, při kterých bude světlo slavnostně požehnáno i předáno. Přehled těchto akcí a bližší informace o tom, jak lze světlo získat do svých domovů, naleznete v tomto článku.

Ostravsko-opavská diecéze:

Betlémské světlo dorazí do Ostravy v sobotu 22. prosince 2012 rychlíkem R 733 Radegast, který z Brna-hlavního nádraží vyjíždí ve směru na Bohumín v 7.02 hodin. Do Ostravy-Svinova vlak přijede v 9.16 a na ostravské hlavní nádraží skauti přijedou v 9.25 hodin. Vlak končí v Bohumíně, pravidelný příjezd 9.33 hodin. Od Olomouce ve směru na Opavu vyjíždí vlak rychlík R 1129 v 11.07 hodin. V Bruntále staví ve 12.26, Krnově 12.57 a do nádraží Opava-Východ dorazí ve 13.36 hodin. Do Jeseníku doveze Betlémské světlo rychlík R 901 Praděd, který z Brna vyráží v 7.18 hodin. Po téměř čtyřech hodinách jízdy dorazí vlak do Jeseníku v 11.10 hodin.

Skauti plánují ve svých městech akce, při kterých lidem do domácností světlo roznášejí. Např. v  neděli 23. prosince tak budou členové 7. skautského oddílu Truhlíků sv. Anežky České z Ostravy-Hrabůvky roznášet Betlémské světlo všem, kteří o to projeví zájem. Více nalezenete zde.

 

Olomoucká arcidiecéze:

V sobotu 22. prosince doputují skauti vezoucí Betlémské světlo i do Olomouce (viz výše) a v neděli ho při mši svaté od 10.00 hodin v katedrále sv. Václava předají arcibiskupu Janu Graubnerovi, od nějž ho spolu s vánočním poselstvím přijmou představitelé veřejného života.

Toto předávání se v Olomouci koná asi už pošesté, byl to nápad někdejšího poslance Tomáše Kvapila. Světlo z Betléma je symbolem naděje a myslím, že tu je důležité předat nejen jednotlivým lidem, ale i celé naší společnosti a jejím přestavitelům,“ říká Jiří Stavinoha, vedoucí 9. střediska Jana Boska, které předávání organizuje.

Pro plamínek z Betléma se lidé mohou vydat také na Štědrý den ke sloupu Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí, kde jej budou skauti rozdávat Betlémské světlo bude také k dispozici v některých olomouckých kostelech. Více informací je k dispozici zde.

 

Brněnská diecéze

V diecézi je připraveno na třicet akcí; např. ve Křtinách, Ivančicích, Boskovicích či samotném Brně atp. Více zde.

 

Českobudějovická diecéze

Program v Českých Budějovicích bude ozvláštněn např. koncertem 'Přijďte si pro Betlémské světlo'. Akci pořádá Český rozhlas České Budějovice a Římskokatolická farnost - Děkanství u sv. Mikuláše. Proběhne  v pátek 21. prosince 2012 od 16.30 hodin v kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.

Vystoupí: Pěvecký sbor jihočeských učitelek při Biskupském gymnáziu pod vedením sbormistra Theodora Pártla. Přímý přenos můžete slyšet na frekvenci 106,4 FM.

 

Plzeňská diecéze

Betlémské světlo přivítá v Plzni biskup František Radkovský v neděli 23. prosince při mši v 10.30 hodin v katedrále sv. Bartoloměje. Lidé si budou moci světlo přebírat od skautů a odnášet do svým domovů po skončení bohoslužby cca v 11.30 do 14.50, po krátké pauze pak od 15.45 do 17.00 hodin.

Na Štědrý den bude v katedrále Betlémské světlo k dispozici od 9.00 do 17.00 hodin. Taktéž bude možné si odnášet Betlémské světlo z kostela U Ježíška od 10.00 a 13.00 hodin, v této době zde bude také probíhat program pro děti. V kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ul. bude Betlémské světlo rozdáváno  na Štědrý den od 14.00 do 17.00 hodin.  V ostatních plzeňských kostelech bude Betlémské světlo hořet při vánočních bohoslužbách.

 

Litoměřická diecéze

Tradiční slavnostní setkání skautů a veřejnosti s žehnáním Betlémského světla se uskuteční i letos. V katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích požehná Betlémské světlo probošt litoměřické katedrální kapituly a dómský farář Jiří Hladík O.Cr. na Štědrý den. Setkání začíná v 9 hodin.

Do Litoměřic přivezou Betlémské světlo opět kolínští skauti. Vzhledem k tomu, že litoměřický biskup Jan Baxant, který Betlémské světlo v minulých letech žehnal přímo u vlaku na zastávce vlakového nádraží v Litoměřicích, bude v této době v zahraničí, požehná letos místo něj Betlémské světlo u vlaku děkan městské farnosti u Všech Svatých R.D. Józef Szeliga. Zde si je převezmou litoměřičtí skauti, kteří světlo přinesou na Štědrý den do katedrály.

 

Přažská arcidiecéze

V pátek 21. prosince 2012 bude v 15.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha slavnostně předáno a požehnáno Betlémské světlo. V 17.00 hodin na Václavském náměstí skauti Betlémské světlo slavnostně předají primátorovi hl. města Prahy Bohuslavu Svobodovi.

Po rozžehnutí svíce v katedrále budou mít lidé možnost zapálit si i svou vlastní svítilnu, kterou mohou nechat zářit také u sebe doma. Kromě katedrály bude plamen z Betléma možné získat na mnoha dalších místech Prahy. Následující den bude světlo rozvezeno po Praze. Více informací zde.

 

Tradice Betlémského světla vznikla v Rakousku. Úplně poprvé plamínek přicestoval z Betléma v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu totality, kdy v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

 

www.betlemskesvetlo.cz a tiskoví mluvčí jednotlotlivých biskupství

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou