Lupa
Obsah Obsah
Portál

Betlémy pražských kostelů

Datum publikace19. 12. 2012, 12.19
TiskTisk

Od 24. prosince 2012 budou po celé vánoční období vystaveny v pražských kostelech betlémy. Pro snadnou orientaci vydalo Arcibiskupství pražské brožurku (skládačku) s historií jednotlivých betlémů, která bude návštěvníkům k dispozici v kostelech, Pražské informační službě a dalších informačních centrech.

Praha: Projekt Betlémy 2012 je prvním ročníkem, který má umožnit návštěvníkům snadnější prohlídku betlémů nejen v centru Prahy. Součástí skládačky je časový rozpis, kdy a kde je možné betlémy v jednotlivých kostelech navštívit, informace o historické a umělecké hodnotě betlémů i čas nedělních bohoslužeb. Projekt je doplněn sběratelskou soutěží pro děti „Sestav si svůj betlém“. V každém zapojeném kostele je pro děti k dispozici jedna postavička.

Aktivita je propojena s akcí Betlémské světlo, kterou organizuje Junák – svaz skautů a skautek ČR (rozdávání světla vezeného přímo z jeskyně v Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus), které bude v kostele u betlémů svítit a v neděli 23. prosince 2012 bude k dispozici v předem daný čas zájemcům, aby si od betlémského plamínku zapálili svou vlastní svítilnu.

Součástí aktivit s Betlémským světlem, které zajišťují skauti ve spolupráci s dalšími partnery, je také Betlémská pošta na náměstí Míru - ve stánku Betlémského světla 22. prosince 2012 od 12 hodin na náměstí Míru nebudou skauti jen rozdávat Betlémské světlo, ale bude fungovat i Betlémská pošta. Ve světle betlémského plamínku zde mohou lidénapsat vánoční přání svým přátelům, rodině a tímto způsobem jim předat trochu Betlémského světla. Každý i donesený pohled bude opatřen pamětním razítkem Betlémského světla a prostřednictvím příležitostné poštovní přepážky České pošty přímo odeslán. Pro děti bude připravena malá dílnička, kde mohou přání nejen napsat, ale i s pomocí vánočních razítek dotvořit.

Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy je rovněž připravena jízda historickou Betlémskou tramvají, ve které bude také možné připálit si z lucerničky Betlémské světlo a získat pamětní kartičku. Více na http://vanoce.vira.cz/vanoce/Prazske-betlemywww.betlemskesvetlo.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou