Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dekrety: Tři noví svatí a blízké blahořečení Pavla VI.

Datum publikace21. 12. 2012, 13.20
TiskTisk

V proces blahořečení papeže koncilu Pavla VI. (vl. jménem Giovanni Battista Montini; pontifikát 1963 – 78) byl učiněn rozhodující krok vpřed. Nynější papež Benedikt XVI. zahájil 20. 12. 2012 proces jeho beatifikace vydáním dekretu, ve kterém uznal 'hrdinské ctnosti' papeže, který v roce 1968 odsoudil vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Vatikán: Další dekrety se týkají svatořečení tří blahoslavených z Itálie, Kolumbie a Mexika. Před oficiálním blahořečením je třeba ještě dokázat zázračné urdravení na přímluvu Pavla VI. Giovanni Montini pokračoval ve Druhém vatikánském koncilu, zahájeném Janem XXIII., který dovedl do konce.

Známým se stal svými sociálními a mírovými encyklikami. Jako první papež moderní doby podnikl v roce 1964 zahraniční cestu a navštívil Svatou zemi. Za „proslov století“ byla považována jeho řeč před Organizací spojených národů v New Yorku s apelem: „Již nikdy více válku!“ Charakteristickou pro něj zůstává i encyklika k ochraně života „Humanae Vitae“ vydaná v roce 1968. Předchůdce papeže Pavla VI., Jan XXIII. byl již blahořečen a rovněž tak v roce 2011 Jan Pavel II. 

V osobě Pavla VI. dosedl na Petrův stolec vatikánský diplomat. Pro krátké době v pastoraci pracoval Montini přes 30 let na státním sekretariátu a blízký důvěrník kardinála státního sekretáře Eugenia Pacelli – pozdějšího Pia XII. V této funkci se Montini postaral o to, že v době obsazení Německem, církevní budovy v Římě a i Vatikánu, ukrývaly židovské uprchlíky. V roce 1954 byl jmenován milánským arcibiskupem, při konkláve po smrti Jana XXIII. byl považován za favorita a v roce 1963 byl zvolen v pátém kole volby.   

Byl znám také svým odporem vůči komunistickému bloku ve střední a východní Evropě, ve kterém tamější vlády pronásledovaly náboženské činitele a věřící. Českého biskupa Štěpána Trochtu a arcibiskupa Františka Tomáška tajně jmenoval kardinály, kardinála Josefa Berana, známého odpůrce nacistů i komunistů dal pohřbít do krypty vatikánské baziliky mezi hroby papežů.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou