Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Apoštolský list Benedikta XVI. o charitativní službě

Datum publikace4. 1. 2013, 15.34
TiskTisk

Od počátku svého pontifikátu označoval Svatý otec cestu lásky za výsostnou cestu církve k tomu, aby před světem vyjadřovala svou povahu. Už jeho první encyklika Deus Caritas est pojednává výslovně o tomto tématu. V pdf příloze přinášíme nový  Apoštolský list papeže Benedikta XVI. 'motu proprio Intima Ecclesiae natura' o charitativní službě.

Vatikán: I nedávno při zahájení biskupské synody o nové evangelizaci zdůraznil Svatý otec její důležitost, když připomněl, že „‚confessio‘ a ‚caritas‘ (jsou) dva způsoby, jimiž nás Bůh angažuje a nechává nás konat s ním a v něm, konat pro lidstvo a pro své stvoření – ‚confessio‘ a ‚caritas‘“. A svá slova zakončil výrokem: „‚Confessio‘ je, můžeme říci, prvním opěrným sloupem evangelizace, a ‚caritas‘ je druhým sloupem. ‚Confessio‘ není čímsi abstraktním, ale je to ‚caritas‘, je to láska.“

Papež Benedikt XVI. cituje sv. Augustina a říká: „Vidíš-li Lásku, vidíš Trojici.“ V ukřižovaném Kristu můžeme zároveň kontemplovat spasitelskou Otcovu lásku, dar, který církev dostala od Trojice a je povolána hlásat ho světu. Přitom „niterná povaha církve se vyjadřuje v trojím úkolu: zvěstování Božího slova (kérygma – martyria), slavení svátostí (leitúrgia), služba lásky – caritas (diakonia). Jedná se o úkoly, které se vzájemně podmiňují a které od sebe nelze oddělovat“, říká Svatý otec (Deus Caritas est, č. 25). V tomtéž textu Svatý otec trvá na tom, že „charitativní organizace církve představují opus proprium, tedy úlohu, která je přiměřená církvi a na jejímž naplňování se církev nejen podílí, nýbrž jedná jako přímo odpovědný subjekt a přitom koná, co odpovídá její vlastní povaze“ (č. 29). Pravým subjektem pro službu lásky je tak samotná církev, a protože má episkopální strukturu, „v partikulárních církvích nesou biskupové jako nástupci apoštolů prvotní odpovědnost za to, aby se i v současnosti naplňoval program, obsažený ve Skutcích apoštolů“ (srov. 2, 42-44); (č. 32).

Ve výše citované encyklice Svatý otec také naznačil, že kanonická legislativa, týkající se zodpovědnosti biskupů za charitativní službu v církvi, potřebuje doplnit (č. 32). Tuto mezeru dnes zaplňuje publikace motu proprio Intima Ecclesiae natura, jejíž text naleznete v příloze.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou