Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni migrantů

Datum publikace4. 1. 2013, 16.58
TiskTisk

Víře a naději jako doprovodným prvkům fenoménu migrace věnoval Svatý otec Benedikt XVI. své poselství ke Světovému dni migrace a uprchlíků.

Vatikán: “Víra a naděje totiž tvoří v srdci mnoha migrantů nerozlučnou dvojici od okamžiku, kdy v sobě pocítí touhu po lepším životě, často spojovanou se snahou nechat za zády „beznaděj“ pro budoucnost, již nelze vybudovat,” vysvětlil Svatý otec důvod, proč se v Roce víry rozhodl věnovat poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků právě ctnostem víry a naděje. “Cesty mnoha z nich (emigrantů) jsou vedeny hlubokou důvěrou, že Bůh neopustí své tvory; a takováto útěcha, snad společně s obnovováním naděje v budoucí návrat do země svého původu, činí snesitelnějšími rány, způsobované vykořeněním a odloučením,” dodal Svatý otec.

 Podle jeho slov se starost církve o emigranty projevuje především velkorysou pomocí mnoha jednotlivců i skupin při pomoci v krizových situacích, do nichž se lidé opouštějící svůj domov často dostávají. Přitom je však důležité, upozornil Benedikt XVI., aby se pomoc uprchlíkům nevyčerpala u pouhé asistenční pomoci, nýbrž aby směřovala i k jejich autentické integraci do společnosti. “Ti, kdo migrují, vskutku v sobě živí důvěru, že naleznou přijetí, že se jim dostane solidární pomoci a přijdou do kontaktu s lidmi, kteří chápou svízel a tragédii druhých, sobě podobných, a kteří dokážou uznávat hodnoty a zdroje, jejichž jsou nositeli. Jsou tedy připraveni sdílet své lidství i hmotné zdroje s potřebnými a znevýhodněnými. Je proto třeba znovu zdůraznit, že všeobecná solidarita, která je skutečností a přináší nám dobrodiní, je současně také povinností,“ připomněl ve svém poselství papež.

Celý text poselství viz příloha

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou