Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světoví biskupové vyjádřují podporu trpícím Svaté země

Datum publikace4. 1. 2013, 10.43
TiskTisk

V této nejisté době mnoha sociálních a politických změn na Blízkém východě odjíždí delegace biskupů Evropy a Severní Ameriky společně s odborníky od 5. – 10. ledna 2013 do Betléma na výroční setkání koordinační skupiny na podporu církve ve Svaté zemi.

Betlém: Setkání organizuje koordinační skupina biskupských konferencí na podporu církve ve Svaté zemi a konference katolických biskupů ve Svaté zemi. Kromě kanadského arcibiskupa Richarda Smitha a španělského arcibiskupa Joan-Enrica Vivese se na cestu vydají další biskupové z USA, Německa, Anglie, Francie a Islandu. Tak, jak je příhodné pro Rok víry, účastníci se především budou starat o trpící a zranitelné lidi ve Svaté zemi. Katolická církev se vždy zasazuje v obtížných lidských a sociálních situacích, především v zemi, která je různými náboženskými tradicemi vnímána jako „svatá“. Církev vyzývá všechny křesťany, aby sledovali dění ve Svaté zemi se zvláštním zájmem a pozorností.

Na začátek setkání, v neděli 6. a pondělí 7. ledna 2013 odcestuje delegace do Jordánska, aby navštívila irácké a syrské uprchlíky. V následujících dnech delegaci s aktuální situací ve Svaté zemi seznámí Mgr. Fouad Twal, latinský patriarcha Jeruzaléma a Mgr. Giuseppe Lazzarotto, apoštolský nuncius. K tématu se dále vyjádří zástupci různých křesťanských organizací, které v oblasti působí. Hovořit se bude i o situaci uprchlíků z Afriky, uchazečů o práci na Filipínách a o zatčených křesťanech. 

Za Radu biskupských konferencí se setkání zúčastní don Michel Remery, generální sekretář CCEE a tiskový mluvčí CCEE Thierry Bonaventura. Přítomné chtějí povzbudit a vzkázat, že evropská církev je křesťanům v zemi, kde se narodil, zemřel a zmrtvýchvstal Ježíš, nablízku.

Dny oživí společné modlitby, denní eucharistické slavnosti a různá setkání s místními obcemi. Účastníci se sejdou s katolickými biskupy různých ritů, studenty Betlémské university a místními autoritami. Cesta bude v pátek, 10. ledna 2013, zakončena mší svatou u Svatého hrobu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou