Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bosé karmelitky oslaví výročí matky Marie Elekty

Datum publikace7. 1. 2013, 13.06
TiskTisk

Bosé karmelitky zvou na oslavu 350. výročí smrti zakladatelky Karmelu sv. Josefa v Praze Marie Elekty od Ježíše. V den výročí 11. ledna 2013 se v kostele sv. Benedikta na Hradčanském náměstí koná od 17.00 hodin mše svatá, kterou bude sloužit nuncius Mons. Giuseppe Leanza.

Praha: Ve dnech 8. až 10. ledna bude vždy od 17.00 hodin probíhat v kostele sv. Benedikta promluva o matce Marii Elektě. Od 17.30 hodin začíná adorace se zpěvem sester a od 18.00 hodin slavnostní nešpory. V den výročí, tedy v pátek 11. ledna, se kromě slavnostní mše svaté od 17.00 hodin uskuteční ještě mše svatá od 7.15 hodin. Ve dnech oslav bude také u bočního oltáře kostela sv. Benedikta vystaveno neporušené tělo matky Elekty.

Marie Elekta od Ježíše se původně jmenovala Kateřina Tramazzoli a narodila se 28. ledna 1605 v Terni. Bylo jí 21 let, když vstoupila do kláštera a ve 24 letech složila řeholní sliby. V rodné Itálii dlouho nezůstala, představení ji poslali do vídeňského kláštera u kostela sv. Josefa, odkud odešla roku 1656 do karmelitánského kláštera v Praze. Zde žila devět let. Zemřela 11. ledna 1663. Její spolusestry ji ctily jako světici. Jedna ze spolusester měla sen, v němž viděla neporušené tělo zemřelé. Řeholnice proto v roce 1666 nechaly hrob otevřít a skutečně našly neporušené tělo. Dnes je umístěno v kostele sv. Benedikta na Hradčanech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou