Lupa
Obsah Obsah
Portál

Od roku 2005 vykonali návštěvu ad limina všichni biskupové

Datum publikace9. 1. 2013, 11.45
TiskTisk

Poslední návštěvou ad limina byla v listopadu delegace Francouzské biskupské konference. Během svého sedmiletého pontifikátu tak Benedikt XVI. v Římě přijal v prvním kole biskupy všech zemí světa, aby jej osobně informovali o situaci ve své zemi.

Vatikán: „Poslední delegací byli zástupci Francouzské biskupské konference,“ informoval podle slov sekretáře Kongregace pro biskupy arcibiskupa Lorenza Baldisseri Catholic News Service. Na jaře tak začne další kolo rozhovorů, které zahájí návštěvou zástupci 227 italských diecézí.

Kodex kanonického práva určuje, že zástupci episkopátu pravidělně cestují do Říma na návštěvu „ad limina“, čili „ke hrobům apoštolů“. V současnosti je na celém světě na 2900 diecézí. Běžně se taková návštěva koná jednou za pět let; ale striktní pravidlo není. A tak zatímco Francouzská biskupská konference navštívila Řím teprve na podzim, zástupci Papui-Nové Guineje byli na návštěvě ad limina v době pontifikátu Benedikta XVI. již dvakrát.

Čínští biskupové nemohli do Říma odcestovat kvůli delikátním diplomatickým vztahům a omezením úřadů, ale zástupci diecézí Hong Kong a Macao měli alespoň možnost s papežem hovořit v roce 2008.

První návštěvy biskupů v Římě začaly podle agentury Kathpress už v roce 743, po nařízení papeže Zachariáše; pravidla ustanovil Sixtus V. v roce 1585.

Čeští a moravští biskupové vykonali návštěvu ad limina v listopadu 2005.   

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou