Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcidiecézní centrum pro mládež slaví 20 let své existence

Datum publikace14. 1. 2013, 14.15
TiskTisk

Arcidiecézní centrum mládeže – Nazaret si připomíná 20 let od svého založení. Své významné jubileum oslaví při mši svaté 19. ledna 2013 od 11.00 hodin v kostele sv. Jakuba v Praze 4 – Kunraticích. Hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka.

Praha: Na programu celodenní oslavy je kromě mše svaté také od 12.30 hodin setkání bývalých členů týmů s farníky i dalšími přáteli a spolupracovníky centra pro mládež Nazaret, od 16.00 hodin začíná setkání bývalých členů týmu se současnými pracovníky centra a od 18.30 hodin večerní program. Zváni jsou ovšem všichni lidé dobré vůle.

Arcidiecézní centrum pro mládež je tým lidí, jehož cílem je sloužit mladým lidem v pražské arcidiecézi a přispívat k rozvoji jejich křesťanské osobnosti. K této službě je centrum pověřeno diecézním biskupem. Kromě jiného tak zprostředkovává spojení mezi biskupem, mladými lidmi a všemi, kteří se mládeži věnují. S ostatními centry českých a moravských diecézí tvoří Sekci pro mládež ČBK, která koordinuje aktivity pro mládež na celostátní a mezinárodní úrovni.

P. Jan Balík, který byl prvním ředitelem arcidiecézního centra pro mládež a tuto funkci vykonával celých 10 let, o těchto zařízeních říká: „Jedná se o domy založené diecézním biskupem, stále otevřené mládeži, kde žije základní společenství (kněz a tým mladých), které usiluje o život křesťanské lásky a o přítomnost Krista v jejich středu.“  „Diecézní centra života mládeže motivují mladé, aby nebyli konzumenti, ale spolutvůrci a protagonisté programu v domě.“

Podle P. Balíka z výzkumů vyplývá, že do těchto center přicházejí nejen věřící, ale také značné procento hledajících, nevěřících a mladých lidí, kteří se ocitli v životní nesnázi. „Na základě dosavadní zkušenosti se zdá, že v budoucnosti budou tato centra stále více nabývat na významu, protože mladí budou obtížněji nacházet trvalé zázemí, radu, posilu, prostředí žitého evangelia ve společenství vrstevníků, které by je povzbudilo, dodalo odvahu a jistotu, že i v dnešní době je možné být autentickým křesťanem,“ dodává P. Balík. Více na www.praha.signaly.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou