Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Za Cyrilem a Metodějem s GPS v ruce

Datum publikace14. 1. 2013, 16.30
TiskTisk

Ačkoliv se zdá, že slovanští věrozvěstové a moderní GPS navigace nemohou mít nic společného, nový projekt nazvaný CM-caching vás přesvědčí o opaku.

Olomouc: „Rozhodli jsme se pro jinou formu připomenutí výročí příchodu Cyrila a Metoděje, než je obvyklé. Mladí lidé jsou aktivní a rádi zkoušejí nové věci. Věříme, že kombinace turistiky, soutěžení a tradice je zaujme,“ vysvětluje Jitka Roubalová z Arcidiecézního centra pro mládež, která má CM-caching na starosti.

Jedná se o turistickou hru na principu geocachingu. Na místech nějakým způsobem spjatých s cyrilometodějskou tradicí jsou ukryty malé plastové schránky. Jejich GPS souřadnice jsou dostupné na stránce www.cm-caching.cz a úkolem hráče je právě s pomocí satelitního signálu schránky najít. Anglicky se skrýš řekne cache (keš), takže název hry znamená cyrilometodějské hledání skrýší.

Na území olomoucké diecéze je připraveno víc než padesát takových schránek. Většina z nich se nalézá u kostelů nebo kapliček, které jsou věrozvěstům zasvěceny, u jejich soch nebo i na místech, kde se podle tradice zastavili při svém putování Moravou. Účastníci hry tak půjdou doslova v jejich stopách.

Celá akce je původně určena pro mládež, ale zapojit se může kdokoliv. „Dovedu si představit, že pěkný výlet spojí s návštěvou kostela a hledáním kešky například rodina s malými dětmi. Mládež je ale přímo zapojena i do přípravy projektu. Velký dík patří všem, kteří schránky ukrývali a starají se o ně,“ říká Jitka Roubalová na adresu desítek mladých dobrovolníků.

Schránky obsahují kartičky s biblickým citátem, kódem a zajímavou otázkou ohledně Cyrila a Metoděje. Její odpověď se nálezce kešky dozví při zadání kódu na webové stránce. Díky těmto kódům si organizátoři můžou ověřit, kdo navštívil nejvíce úkrytů. Je totiž vypsaná i soutěž. „Prvních dvacet lidí, kteří zvládnou najít alespoň dvacet keší, čeká knižní odměna. Hlavně jsem ale zvědavá, jestli se někomu podaří najít všechny. To je opravdová výzva,“ říká Jitka Roubalová a dodává, že několik skrýší je i na území brněnské a ostravsko-opavské diecéze.

Jan Pilař, Centrum pro mládež Arcidiecéze olomoucké

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou