Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Olomoucký varhaník zhudebňuje Bibli, každý den kapitolu

Datum publikace17. 1. 2013, 16.30
TiskTisk

Kniha knih – Bible se za dobu své existence stala námětem nesčetných uměleckých ztvárnění. Série hudebních improvizací inspirovaných vždy jednou kapitolou biblického textu vzniká nyní v Olomouci. S unikátním projektem přišel v prosinci loňského roku varhaník zdejšího kostela sv. Mořice Karel Martínek a všech 1189 kapitol Bible má v plánu ztvárnit během tří let.

Olomouc: S myšlenkou na hudební zpracování biblického textu se podle svých slov varhaník Karel Martínek zabýval už delší dobu. Do realizace „Varhanní Bible“ se nakonec pustil počátkem loňského adventu a 3. prosince 2012 nahrál na své webové stránky první část, „Prolog“. S krátkou vánoční přestávkou, vyvolanou technickými potížemi, nahrává od té doby na internet každý den jednu improvizovanou skladbu na motivy příslušné biblické kapitoly a s půlkou ledna se dostal už za polovinu první biblické knihy, Genesis.

„Postupně bych takto chtěl ztvárnit všech 1189 kapitol Bible, což by mělo trvat něco přes tři roky,“ plánuje Martínek. Zároveň neskrývá některé obavy, například z opakování stejných motivů. Tomu se snaží vyhnout mimo jiné uplatňováním odlišných postupů. „Někdy je převedení textu snadné, například v kapitole o potopě světa jsem se pokusil ztvárnit přibývající vodstvo. Jiné, mystičtější texty zase vyžadují zcela odlišný a ne tak zřejmý přístup,“ vysvětluje varhaník, který se už v dosud ztvárněných 28 kapitolách musel vyrovnat s některými nesnadnými texty. „Byl to například seznam jmen v Abrahámově rodokmenu, kdy jsem se pokusil zachytit myšlenku plynutí času,“ říká Martínek.

Velkou pomocí jsou pro něj varhany v olomouckém kostele sv. Mořice, kde svá díla nahrává. Nástroj z dílny Michaela Englera (1688–1760) bývá totiž označován za „královnu moravských varhan“. „Ten nástroj má obrovské množství možností, zvuků a barev, které při improvizaci mohu využít,“ pochvaluje si Martínek. Přitom si však zároveň pohrává s myšlenkou, že by se po nějaké době se svou „Varhanní Biblí“ vydal na cesty. „Je možné, že by nějaká část těchto improvizací mohla vzniknout na jiných varhanách v naší zemi nebo i v zahraničí, což by jednotlivým skladbám opět dodalo na rozmanitosti,“ uvažuje varhaník.

Všechny dosud nahrané díly „Varhanní Bible“ jsou k dispozici na osobních stránkách Karla Martínka nebo na jeho facebookovém profilu.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou