Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výstava o Matce Vojtěše v Nemocnici Milosrdných sester

Datum publikace21. 1. 2013, 16.24
TiskTisk

Zítra, v úterý 22. ledna 2013 od 17.00, bude v aule Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze zahájena další část putovní výstavy „Matka Vojtěcha – služebnice Boží – statečný svědek víry“. Expozice, která je připravena k připomínce výročí 25 let od úmrtí Matky Vojtěchy Hasmandové, zde bude k vidění do 22. února 2013.

Praha: Zahájení výstavy proběhne za účasti biskupů z Čech i Moravy, kteří se zúčastní 92. plenárního zasedání České biskupské konference.

Expozice o této výjimečné boromejce bude následně přístupná až do 22. února 2013, a to vždy od úterý do soboty mezi 9.00 a  17.00 hod.; v neděli potom mezi 11.00 a 17.00 hod.

Matka Vojtěcha se narodila 25. března 1914 v Huštěnovicích u Velehradu. Dostala jméno Antonie. Boží volání k zasvěcenému životu zaslechla ve velmi mladém věku. Ve svých 13 letech vstoupila do řeholního společenství Milosrdných sester sv. Karla Boromejského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Po období řeholní formace a studiu na učitelském ústavu v Praze působila jako učitelka v Třeboni. Ve válce jako ošetřovatelka v nemocnici ve Slaném.

Po 2. světové válce ještě čtyři roky v Brně Líšni ve škole. Po zrušení škol zastávala službu představené komunity v Prachaticích. Zde v 50. letech ukrývala františkánského kněze Remigia Janču. Byl prozrazen a spolu s ním jako představená domu byla i ona zatčena a několik dalších sester s ní. Pro údajnou velezradu zakusila osm let komunistického žaláře jako politická vězeňkyně. Nespravedlivý rozsudek přijala se statečností a s vědomím, že je v rukou Božích a jako důsledek poslušnosti. Během výkonu trestu se zasazovala o to, aby vězni mohli praktikovat náboženský život. Po propuštění na amnestii žila ve Vidnavě u polských hranic ve velké komunitě sester (110). V roce 1969 se zde stala představenou. V této době už znala dokument Perfectae caritatis přeložený a rozmnožený jako samizdat.

Na generální kapitule ve Znojmě-Hradišti byla postavena do úřadu generální představené Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského; od roku 1970 až do své smrti 21. ledna 1988. Tato její služba generální představené byla zasazena do doby po ukončení 2. vatikánského koncilu a vrcholila v roce 150. výročí přítomnosti sester boromejek v České republice.

Osm let po její smrti dostal biskup Vojtěch Cikrle z Vatikánu dovolení otevřít diecézní beatifikační proces. Stalo se tak 26. listopadu 1996. Po ukončení práce v Brně se tato kauza „přestěhovala“ do Říma, kde tehdejší postulátor římského procesu Mons. Josef Laštovica  pod vedením Kongregace pro kauzy svatých vypracoval knihu o životě, ctnostech, smrti a pověsti svatosti. V r. 2009 byl celý spis odevzdán k vlastnímu studiu na tuto Kongregaci. Nyní se připravuje další část procesu, a to proces nad uzdravením na přímluvu služebnice Boží Matky Vojtěchy Hasmandové.

 

(za přispění SM. Remigie Anny Češíkové SCB)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou