Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Shoda na podobě výzvy k vydání majetku

Datum publikace25. 1. 2013, 12.31
TiskTisk

Státní pozemkový úřad, Lesy České republiky jako hlavní povinné osoby a Římskokatolická církev jako hlavní oprávněná osoba (ve smyslu zák. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi - dále jen 'ZMV') se společně dohodly na podobě výzvy k vydání majetku.

Představitelé SPÚ, LČR a České biskupské konference po několika týdnech intenzivního jednání dospěli ke konsensu v otázce formálního uspořádání 'Výzvy k vydání majetku (věcí a jiných majetkových hodnot)'.

Vzhledem k tomu, že k uplatnění majetkového nároku dle ZMV nebyl vydán prováděcí předpis, byla jednotlivá zákonná ustanovení společným úsilím zapracována do výzvy k vydání majetku. Akceptování jednotné podoby této výzvy stranou povinnou i oprávněnou je klíčovým předpokladem k uskutečnění naturálního majetkového vyrovnání, neboť usnadní celý proces jak sestavení a podání majetkových nároků oprávněnými osobami, tak jejich zpracování a vyhodnocení osobami povinnými. 'Pro nás je důležité, že nám oprávněné osoby budou předkládat majetkové nároky jednoznačně definované a připravené tak, abychom je mohli bez zbytečných obtíží posuzovat,' podotýkají shodně JUDr. Petr Šťovíček, ústřední ředitel SPÚ, a Ing. Michal Gaube, ekonomický ředitel LČR pověřený zastupováním generálního ředitele. 'Shoda na tom, jak bude výzva vypadat, mj. znamená, že byly hned v začátku odstraněny některé otazníky, které by při uplatnění nároků oprávněných osob mohly způsobit nepříjemné průtahy,' doplnil Mons. Tomáš Holub, generální sekretář ČBK

Vojtěch Macek

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou