Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka se spolu s českými biskupy setká s biskupy Bavorska

Datum publikace28. 1. 2013, 12.50
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP se spolu s biskupy české církevní provincie zúčastní 30. ledna 2013 ve Waldsassen zasedání Bavorské biskupské konference a setká se s kardinálem Reinhardem Marxem.

Waldsassen: Zasedání Bavorské biskupské konference se koná v klášteře Waldsassen. V 19.00 hodin budou biskupové koncelebrovat mši svatou v klášterním kostele, kterým je bazilika sv. Jana Evangelisty. Jednání se bude odehrávat v areálu cisterciáckého opatství. To vznikalo od začátku 12. století příchodem cisterciáckých mnichů. Klášter získal rychle na významu a byl odpovědný rovněž za kolonizaci a hospodářský růst části Čech. V době pozdního baroka zažil klášter svůj největší rozkvět, kdy byl vybudován světově proslulý knihovní sál se sochami v životní velikosti a pozoruhodnými nástropními malbami. Původní inventář 19 tisíc knih, který byl v době sekularizace odstraněn, se podařilo nahradit cca 2 tisíci knihami.

Bavorská (Freisingská) biskupská konference byla založena roku 1850. Jsou v ní zastoupeny biskupové jihobavorské arcidiecéze Mnichov a Freising a její sufragánní biskupství Řezno, Pasov a Aušpurk, jakož i arcidiecéze Bamberg a její sufragánní diecéze Würzburg, Eichstätt a Špýr. Biskupové těchto diecézí se setkávají od roku 1867 dvakrát ročně a jejich předsedajícím je od roku 2008 mnichovský arcibiskup kardinál Reinhard Marx. Tato biskupská konference se snaží podporovat společné pastorační úkoly, koordinovat činnost církve a být platformou pro vzájemné porady. Na rozdíl od Německé biskupské konference nemá žádnou rozhodovací pravomoc.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou