Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pozdrav členům freisingské biskupské konference

Datum publikace30. 1. 2013, 17.30
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka dnes přednesl pozdrav členům freisingské biskupské konference. Spolu s biskupy české církevní provincie se totiž ve Waldsassen zúčastnil zasedání Bavorské biskupské konference a setkal se s kardinálem Reinhardem Marxem. Text zdravice uveřejňujeme níže v plném znění.

Vaše Eminence, Excelence, vážení přítomní,

rád bych poděkoval vaší konferenci za pozvání nás, biskupů české či pražské církevní provincie. Je to historický moment a uskutečňuje se v roce tisícího čtyřicátého výročí založení pražského biskupství. Bylo to díky velkorysosti řezenského biskupa sv. Wolfganga, jehož nového nástupce zde zdravím, a přeji vše dobré od nás všech přítomných biskupů z Čech. K tomuto setkání dochází v roce víry, který pro nás a ostatní slovanské národy je rokem 1150. Výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Je to také připomínka křtu českých knížat Bořivoje a jeho manželky sv. Ludmily, babičky a vychovatelky sv. Václava. Václavův historický krok a politická orientace v dalších stoletích vyvolala prostředí symbiózy a spolupráce našich národů ve všech oblastech duchovního a politického života. O tom svědčí také naše přítomnost zde ve Waldsassenu. O kruciálním postavení Čech či Prahy svědčí také skutečnost, že moravští vladykové přijali křest v roce 831 v Pasově a v roce 845 čtrnáct lechů přijímá křest v Řezně. Cyrilometodějská misie díky porozumění papeže se stala misií římskou a postavení panonského či moravského arcibiskupa sv. Metoděje dává v historických kontextech počátek toho, co nazýváme střední Evropou. Zde sehrála Praha nesmírně důležitou roli jako místo tří národů, tří kultur a místo setkávání. To však skončilo druhou světovou válkou a zkázu dovršil komunismus. Obnova není a nebude snadná, ale přece jen je jistá naděje díky spolupráci s Renovabis, Křesťanskou akademií, Johann Seidel Stiftung, Konrad Adenauer Stiftung, Ackermann-Gemeinde, Kirche in Not a díky spolupráci mezi jednotlivými diecézemi. Věřím, že i toto naše setkání bude znamenat prohloubení stávající spolupráce  s případným vytyčením priorit. Díky za porozumění.

 

kardinál Dominik Duka OP

arcibiskup pražský, předseda ČBK

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou