Lupa
Obsah Obsah
Portál

Světový den zasvěcených osob již tuto sobotu

Datum publikace30. 1. 2013, 16.29
TiskTisk

Na sobotu 2. února 2013, na svátek Uvedení Páně do chrámu, připadá Světový den zasvěcených osob. Bude se slavit při různých akcích na mnoha místech republiky. Přinášíme přehled dění v jednotlivých tuzemských diecézích.

Brno

Oslava Dne zasvěceného života proběhne v sobotu 2. února 2013 v katedrále sv. Petra a Pavla.  Setkání řeholníků, řeholnic a osob zasvěceného života brněnské diecéze bude zahájeno přednáškou P. Jeronýma Františka Jurky, OFM, provinciála Řádu menších bratří františkánů. Po přednášce bude následovat v 10.15 hodin pontifikální bohoslužba, při které přítomní obnoví svou připravenost ke službě Bohu a druhým lidem. Bohoslužbě bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle. V brněnské diecézi působí 15 mužských a 23 ženských řeholí, sekulární instituty a společnosti apoštolského života.

 

Plzeň

Oslava Dne zasvěcených osob plzeňské diecéze proběhne taktéž v sobotu 2. února 2013, a to v sídle komunity Koinonia Jan Křtitel v Plzni - Liticích. Zváni jsou všichni členové řeholních společenství a komunit. Program začne v 9.30 hod. mší v kapli Navštívení Panny Marie, od 11.00 hodin bude následovat duchovní slovo biskupa Františka Radkovského a v 11.15 hodin budou jednotlivé komunity představovat své charisma a činnost a jednotlivci svědectví o svém povolání.

 

Litoměřice

Rovněž litoměřický biskup Mons. Jan Baxant se setká se zasvěcenými osobami působícími v litoměřické diecézi v sobotu 2. února. Setkání začíná v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích mší svatou v 10.00 hod., na kterou je zvána i veřejnost. Po bohoslužbě bude setkání s řeholníky, řeholnicemi a dalšími zasvěcenými osobami pokračovat v biskupské rezidenci. V litoměřické diecézi působí jedenáct mužských řeholních řádů, pět ženských řeholních řádů, čtyři sekulární instituty a zasvěcené panny.

 

Praha

V sobotu 2. února 2013 na svátek Uvedení Páně do chrámu se uskuteční tradiční setkání řeholníků, řeholnic a zasvěcených osob s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou OP. Slavnost začíná v 10.00 hodin bohoslužbou s žehnáním svící v kapitulním kostele Všech svatých. Z tohoto kostela na Pražském hradě vyjde průvod do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Mši svatou zde bude slavit kardinál Dominik Duka. Poté bude pro řeholníky a řeholnice následovat diskuse na pražském arcibiskupství a společná modlitba.

 

Hradec Králové

Na den zasvěcených osob pozval královéhradecký biskup Jan Vokál všechny řeholníky, řeholnice a členy řeholních společenství do sídelního města diecéze. Ráno v 9.30 hod. budou společně slavit mši svatou v katedrále Svatého Ducha. Ta začne svěcením svící v přilehlé kapli sv. Klimenta, odkud půjde průvod do katedrály. Po mši svaté je pro všechny pozvané připravena přednáška P. Miloslava Fialy na téma Řehole a nová evangelizace.

 

Olomouc

Den zasvěcených osob v olomoucké arcidiecézi prožije s řeholnicemi a řeholníky arcibiskup Jan Graubner. Stane se tak, stejně jako v předchozích případech uvedených výše, v sobotu 2. února 2013. Od 10.00 hod. v prostorách Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci.

 

Ostrava - Opava

Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz pozval na sobotu 2. 2. řeholníky a řeholnice své diecéze do opavského minoritského kláštera. Program zahájí v 10.00 hodin mše svatá v kostele sv. Ducha, která bude slavena ze svátku Uvedení Páně do chrámu. Po mši svaté se účastníci setkání přesunou do sálu v areálu kláštera, kde si vyslechnou duchovní slovo sr. Dominiky Konečné OSF na téma „Obnova mého vztahu ke Kristu“. Na závěr setkání bude příležitost ke společnému sdílení při společném obědě. V ostravsko-opavské diecézi působí deset mužských a sedmnáct ženských řeholních řádů a kongregací. Biskup František Václav Lobkowicz je od roku 1968 členem řádu premonstrátů. Slavné řeholní sliby složil tajně v klášteře Teplá dne 10. 8. 1972.

 

Je již dlouholetou tradicí, že se diecézní biskupové v tento den setkávají s řeholníky, aby s nimi oslavili svátek osob zasvěcených Bohu. Setkání probíhá v rámci oslavy svátku Uvedení Páně do chrámu, který si církev připomíná 2. února. Svátek připomíná Ježíše, kterého Panna Maria s Josefem přinesli do chrámu, aby ho představili Bohu. Ježíše tehdy poznal starý Simeon a prorokyně Anna, jak o tom vypráví evangelista Lukáš (Lk 2,22–38). Simeon a Anna byli svědky naplnění proroctví Malachiášova: „... vstoupí do svého chrámu Pán“. Svátek Uvedení Páně do chrámu zavedl v Římě papež Sergius I. (687-701). Svátek je lidově nazýván Hromnice a v kostelech jsou při něm posvěceny tzv. hromniční svíce, které si věřící odnášejí domů, zapalují je a modlí se u nich.

(tiskoví mluvčí zmíněných diecézí)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou