Lupa
Obsah Obsah
Portál

Začátek doby postní: Popeleční středa

Datum publikace13. 2. 2013, 12.41
TiskTisk

Přinášíme zamyšlení ThLic. Prokopa Brože, ThD., kanovníka Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, nad postní dobou, do níž věřící popeleční středou vstoupili.

Popeleční středou se otevírá půst, liturgický čas, který vede věřící k přípravě na velikonoční svátky. Dobře začít je veliké umění. Známe to velmi dobře z koncertních síní: po nástupu orchestru se celý sál ztiší, dirigent vytvoří časový prostor pro hudebníky i posluchače, aby se naladili na očekávanou skladbu. Pak zvedne ruce a dá pokyn k začátku. Popeleční středou začíná doba, která má být velmi dobře provedenou skladbou: je to čtyřicet dní, v nichž probíhá proměna člověka, prožíváme pokání a obnovu, zvažujeme a rozhodujeme se pro návrat zpět k Bohu, pokud jsme ho nějak opustili.

Půst je vyhrazený čas, a proto si ho i každý jedinec musí ve svém životě vyhradit. Vyhradit k čemu? K pokání, obrácení a obnově. Pro někoho to může znamenat, že opět najde ve svém životě ticho, okamžiky ztišení a modlitby. Jiný bude v době postní rozlišovat ve svém životě schizofrenní postoje, různé nátěry a masky, které bude moci odložit. Někdo jiný bude muset vyčistit 'studnu svého života', aby znovu našel smysl a cíl svého žití. Pro jiného bude doba postní stálou modlitbou o světlo víry, jiný zase bude svůj život zbavovat 'kvasu lži', aby mohl žít v pravdě.

Liturgická doba postní je čas, v němž se spojujeme s Izraelem, který dlouhých 40 let putoval po poušti v počátcích své existence. I Kristus na začátku svého veřejného působení byl Duchem vyveden na poušť (Mk 1,12), kde bojoval o ryzost svého poslání. Sílu, rozhodnost, uvážlivost i moudrost k tomuto boji čerpal z Božího slova. Byl schopen odhalit i velmi sofistikovaná ďábelská pokušení a prokázal, že 'Boží slovo je živé, mocné a ostřejší než jakýkoliv dvojsečný meč' (Žid 4,12).

My vstupujeme do doby postní se znamením popela. Popel v sobě nese stopy ohně, jehož síle se musí podřídit všechno: všechno je ohněm ničeno nebo pročišťováno. Popelec nás tedy upamatovává na tato slova'Člověče, jsi prach a v prach se navrátíš' (Gn 3, 19). Současně je nám popelec příslibem obrácení a očištění: 'Obraťte se a věřte evangeliu' (Mk 1,15).

Když si letos půjdeme pro popelec, ať je nám počátkem celé doby postní. Ať je nám znamením času Božího milosrdenství, pokání, odpuštění hříchů, obnovené víry, naděje i lásky, tedy času obnovy a proměny.

ThLic. Prokop Brož, ThD.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou