Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka se setká s Čechem ze Švýcarské gardy

Datum publikace20. 2. 2013, 14.40
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka OP, který se 25. a 26. února 2013 zúčastní v Římě cyrilometodějského kongresu a 27. a 28. února setkání s odstupujícím papežem Benediktem XVI., pozval na večeři Martina Holečka, prvního člena Švýcarské gardy střežící papeže, který je českého původu.

Praha/Řím: Svůj slib složil Martin Holeček 6. května 2012, tedy na den, kdy noví příslušníci gardy skládají své sliby a připomínají si, jak jejich předchůdci v roce 1527 ubránili papeže Klementa VII. před armádou Karla V. Řím byl tehdy vypleněn a tři čtvrtiny všech gardistů zahynuly. Od této doby si papežové trvale drží jednotku gardistů na svou ochranu. Martin Holeček se členem Švýcarské gardy stal jako švýcarský a zároveň český občan. Jeho rodiče pocházející z Českých Budějovic opustili Československo kvůli náboženské perzekuci v roce 1969. Martin se narodil v roce 1989 ve švýcarském Lucernu.

Švýcarská garda se skládá ze 110 mužů. Pro vstup do jednotky je nutné splnit hned několik podmínek. Kandidát musí být Švýcar, svobodný, katolík ve věku mezi 19 a 30 roky s výškou minimálně 174 cm a musí mít ukončenou celou základní službu ve švýcarské armádě a doporučení své farnosti. Ke službě ve Švýcarské službě patří chránit bezpečnost papeže, hlídat vstupy do Vatikánu či chránit kardinálské kolegium při volbě papeže. Jde o nejmenší a nejstarší oficiální armádu na světě. Lidé se často mylně domnívají, že obleky Švýcarské gardy vymyslel Michelangelo, současná úprava pochází až z roku 1914 a byla inspirována Rafaelovými freskami.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou