Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyjádření ČBK k podpisu smlouvy mezi církví a státem

Datum publikace22. 2. 2013, 16.05
TiskTisk

Církev římskokatolická dnes 22. února 2013 ve Strakově akademii přistoupila k podpisu smlouvy mezi církvemi a náboženskými společnostmi na jedné straně a Českou republikou na straně druhé. K tomuto aktu vydala Česká biskupská konference své prohlášení, které zde přinášíme.

Česká biskupská konference jako orgán Církve římskokatolické akceptovala rozhodnutí vlády podepsat v souladu s platnou legislativou smlouvu, která je stanovena přijatým zákonem č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Podpis smlouvy bude v konečném důsledku přínosem pro rychlé využití navráceného majetku ve prospěch nejen církve a věřících, ale zejména široké veřejnosti, a je též základem pro stabilizaci vlastnických vztahů k tomu majetku, který se církvím nevydává. Pro celou společnost je dobré, aby církevní instituce hospodařily nezávisle. Majetkové narovnání umožní dále rozvíjet službu církve široké veřejnosti, jako je budování hospiců pro staré a umírající, péče o nemocné a národní kulturní dědictví, ale také vzdělávání a další obecně prospěšné aktivity. Díky nalezenému řešení bude také odblokován majetek obcí, krajů i řady státních institucí. Tento majetek bude moci sloužit občanům. Bude rovněž postupně ukončeno financování církví prostřednictvím státního rozpočtu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou