Lupa
Obsah Obsah
Portál

Benedikt XVI. se loučí při poslední audienci

Datum publikace27. 2. 2013, 12.42
TiskTisk

S odhadem šedesáti tisíci věřícími v Římě, miliony diváků u obrazovek televizí či monitorů se dnes 27. února 2013 dopoledne papež Benedikt XVI. rozloučil při své poslední generální audienci na římském svatopetrském náměstí.

Řím: Úvodem setkání zazněl biblický úryvek z Listů apoštola Pavla Kolosanům. Na toto čtení navázal papež i ve své následné promluvě. Několikrát v ní zdůraznil skutečnost, že papež není nikdy sám; s boží pomocí vede živou církev, církev v podobě živého společenství.

Své rozhodnutí opustit k 28. únoru 2013 svůj úřad označil za důležité, obtížné a výjimečné, je ale s tímto vyrovnaný. Protože, jak papež řekl, milovat církev znamená přistoupit k těžkým volbám; zdůraznil, že při svém rozhodování si uvědomil, že je důležité myslet především na dobro církve.

Rovněž mj. zmínil skutečnost, že přijetím papežského úřadu před osmi lety přestal patřit sám sobě a je tu pro všechny, stejně jako všichni patří jemu. Vzdal se soukromého života, takže i po své abdikaci nebude opouštět Kříž a dál bude veřejně činný. Nebude se tedy např. vracet k přednáškové činnosti.

Svatý otec neopomněl poděkovat za spolupráci nejen členům kurie či diplomatickému sboru nebo biskupům celého světa. Také se s přítomnými poděli o svou radost z dopisů vyjadřujících mu podporu, které dostává po oznámení své abdikace.
 
audienci dále sledujeme

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou