Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Věřící se modlí za správnou volbu nového papeže

Datum publikace1. 3. 2013, 15.12
TiskTisk

Ve čtvrtek 28. března 2013 skončil ve 20.00 hodin pontifikát papeže Benedikta XVI. Vedení katolické církve se ujal sbor kardinálů, jejichž hlavním úkolem je nyní uspořádání volby nástupce na svatopetrském stolci. Věřící z celé České republiky se nyní modlí za správnou volbu nového papeže.

Blížící se konkláve má zvolit novou hlavu katolické církve. Věřící budou v modlitbách spolu s kardinály voliteli, na jejichž bedrech nyní leží část tíže volby. Modlitbu za dary Ducha svatého pro správnou volbu nového papeže obsahuje Český misál: „Bože, věčný pastýři, ty sám ustavičně řídíš a chráníš svou církev; vyslyš naše prosby a dej, ať se naším novým papežem stane ten, kdo se ti líbí svatostí života a bude se o tvůj lid starat s apoštolskou horlivostí a láskou. Skrze Krista našeho Pána, který s tebou žije a kraluje na věky věků. Amen.“ Kromě modlitby za dobrou volbu přichází také německá iniciativa „Adopt a cardinal“ (Adoptuj kardinála) s nápadem, aby si jednotliví věřící adoptovali kardinála, za kterého se během volby papeže budou modlit. Ne proto, aby byl zvolen on, ale proto, aby dobře zvolil. Na webových stránkách www.adoptacardinal.org se stačí přihlásit jménem, zadat emailovou adresu, opsat ověřovací kód a obratem obdržíte jméno kardinála, který vám bude pro modlitbu přidělen.

Kardinálové volitelé se v Římě sejdou 4. března, tedy ještě před zahájením konkláve k tzv. generální kongregaci, kde pod předsednictvím kardinála děkana projednají různé záležitosti spojené s volbou nového papeže. Generální kongregace také stanoví termín volby nového papeže. Tzv. konkláve bude probíhat v Sixtinské kapli. Volba bude tajná a ke zvolení bude zapotřebí tradičních dvou třetin hlasů kardinálů přítomných na konkláve. Konkláve končí v okamžiku, kdy nově zvolený papež vysloví souhlas se svým zvolením. Kardinálové si přejí, aby se tak stalo do Velikonoc.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou