Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

T. Halík zahájí nový semestr Katolické univerzity v Lovani

Datum publikace4. 3. 2013, 16.21
TiskTisk

Katolická univerzita v belgické Lovani pozvala profesora Tomáše Halíka, aby proslovil slavnostní přednášku u příležitosti zahájení letního semestru na této proslulé univerzitě. Tématem přednášky, která se koná 6. března 2013, je Odpoledne křesťanství.

Lovaň: Tomáš Halík konstatuje, že až do počátku moderny křesťanství prožívalo své 'dopoledne', čas k vybudování institučních a doktrinálních struktur církve. Nyní se křesťanství v Evropě ocitá v 'polední krizi', v níž se vede spor mezi těmi, kdo chtějí stávající podobu těchto struktur za každou zachovat nezměněnu a těmi, kdo požadují jejich radikální změny.

Podle českého teologa existuje třetí alternativa: cesta na hloubku, k spirituálnímu a intelektuálnímu prohloubení víry. Církev by se měla vrátit k ideálu středověké univerzity, která byla společenstvím učitelů a žáků, společenstvím života, učení a modlitby, kde se hledala pravda svobodnou diskusí (vše bylo možné předložit jako otázku k diskusi, 'questio disputata') a platila zásada předávat to, co bylo promeditováno (contemplata aliis tradere).

Tomáš Halík se rovněž na lovaňské teologické fakultě účastní semináře o teologii lásky a promluví v belgické katolické televizi o současné situaci a perspektivách náboženství v Evropě.

(Ilona Trnková, ČKA)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou