Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení pražského arcibiskupství ke kritice D. Duky

Datum publikace6. 3. 2013, 19.25
TiskTisk

Přinášíme prohlášení ke dnes zveřejněné kritice kardinála Dominika Duky ze strany americké organizace obětí zneužívání kněžími (SNAP).

Kritika kardinála Duky ze strany americké organizace obětí zneužívání kněžími, že „nepodpořil oběti zneužití“, je neopodstatněná. Přichází v okamžiku, kdy je ze strany médií o kardinálské kolegium veliký zájem kvůli připravované volbě papeže a kardinálové, kteří nejsou doma a jsou vázáni mlčenlivostí, se jen těžko mohou bránit.

Kardinál Duka si mohl takovéto obvinění vysloužit tím, že upozorňoval (i při své cestě do USA) na skutečnost, že v případě zneužívání jde o problém celé naší společnosti, jejíž je církev součástí. Jde o problém rozpadlých rodin a uvolnění morálky obecně.

Současně kardinál Duka vždy trval na tom, že církev v těchto věcech musí být obezřetnější než ostatní instituce a že je třeba podpořit všechna opatření, která zneužívání znemožní.

Je třeba si také uvědomit, že v době, kdy ke zneužívání ve světě docházelo především, u nás komunistický režim neumožňoval, aby církev zakládala církevní školy. Paradoxně díky komunismu se tedy církvi u nás tento problém v podstatě vyhnul.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi k této věci řekl: „Sdružení známe delší dobu. Není jeho úkolem určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve. Kardinálové sami musí rozhodnout, kdo se účastnit smí, a kdo ne.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou