Prohlášení pražského arcibiskupství ke kritice D. Duky

Přinášíme prohlášení ke dnes zveřejněné kritice kardinála Dominika Duky ze strany americké organizace obětí zneužívání kněžími (SNAP).
Publikováno: 6. 3. 2013 20:25

Kritika kardinála Duky ze strany americké organizace obětí zneužívání kněžími, že „nepodpořil oběti zneužití“, je neopodstatněná. Přichází v okamžiku, kdy je ze strany médií o kardinálské kolegium veliký zájem kvůli připravované volbě papeže a kardinálové, kteří nejsou doma a jsou vázáni mlčenlivostí, se jen těžko mohou bránit.

Kardinál Duka si mohl takovéto obvinění vysloužit tím, že upozorňoval (i při své cestě do USA) na skutečnost, že v případě zneužívání jde o problém celé naší společnosti, jejíž je církev součástí. Jde o problém rozpadlých rodin a uvolnění morálky obecně.

Současně kardinál Duka vždy trval na tom, že církev v těchto věcech musí být obezřetnější než ostatní instituce a že je třeba podpořit všechna opatření, která zneužívání znemožní.

Je třeba si také uvědomit, že v době, kdy ke zneužívání ve světě docházelo především, u nás komunistický režim neumožňoval, aby církev zakládala církevní školy. Paradoxně díky komunismu se tedy církvi u nás tento problém v podstatě vyhnul.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi k této věci řekl: „Sdružení známe delší dobu. Není jeho úkolem určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve. Kardinálové sami musí rozhodnout, kdo se účastnit smí, a kdo ne.“