V Želivě navázali na tradici vaření postního piva

Želiv: „Toto pivo pili mniši i v době postu, protože jim dodávalo sílu a energii. Měli však pochybnosti, zda neporušují půst a tak se rozhodli požádat Svatého otce Inocence X. o schválení pití svého piva i v době postní. Poslali mu pivo na ochutnání. To se ale po cestě zkazilo. Papež ho shledal tak nechutným, že považoval jeho pití za velký sebezápor přínosný pro duši mnichů, a proto pití tohoto piva povolil i době postu,“ popisuje želivský sládek Jiří Novák. Od těch dob vařila silná postní piva většina klášterních pivovarů.
První zmínky o vaření piva v premonstrátském klášteře v Želivě jsou ze 14. století. Výroba byla přerušena začátkem 20. století, protože klášter včetně pivovaru zachvátil požár. K obnovení pivovaru došlo v roce 2003. Kvůli staré technologii byla však výroba piva ukončena v roce 2009. O rok později Kanonie premonstrátů založila nový pivovar, pořídila moderní technologie, a pustila se do výroby tradičního piva. Toto speciální pivo lze ochutnat v Želivském pivovaru a vybraných prodejnách v Praze a Brně.
(Zdroj: Eva Fruhwirtová)