V Želivě navázali na tradici vaření postního piva

Želivský klášterní pivovar připravil speciálně na postní dobu šestnáctistupňové polotmavé pivo z pěti  druhů sladů. Navázal tak na tradici ze 17. století, kdy mniši řádu sv. Františka z Pauly v klášteře Neudeck ob de Au  v Mnichově vařili zvlášť silné sladové pivo, kterému se přezdívalo tekutý chléb.
Publikováno: 6. 3. 2013 12:03

Želiv: „Toto pivo pili mniši i v době postu, protože jim dodávalo sílu a energii.  Měli však pochybnosti,  zda neporušují půst a tak se rozhodli požádat Svatého otce Inocence X. o schválení pití svého piva i v době postní. Poslali mu pivo na ochutnání. To se ale po cestě zkazilo. Papež ho shledal tak nechutným, že  považoval  jeho pití za velký sebezápor přínosný pro duši mnichů, a proto pití tohoto piva povolil i době postu,“ popisuje želivský sládek Jiří Novák. Od těch dob  vařila silná postní piva většina klášterních pivovarů.

První zmínky o vaření piva v premonstrátském klášteře v Želivě jsou ze 14. století. Výroba byla přerušena začátkem 20. století, protože klášter včetně pivovaru zachvátil požár. K obnovení pivovaru došlo v roce 2003. Kvůli staré technologii byla však výroba piva ukončena v roce 2009. O rok později Kanonie premonstrátů založila nový pivovar, pořídila moderní technologie, a pustila se do výroby tradičního piva. Toto speciální pivo lze ochutnat v Želivském pivovaru a vybraných prodejnách v Praze a Brně.

 

(Zdroj: Eva Fruhwirtová)


 

Autor článku:
František Jemelka

Související články