Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

ateisté ocenili Benedikta XVI.

Datum publikace8. 3. 2013, 14.46
TiskTisk

Nečekaně kladné reakce na zásadní rozhodnutí Benedikta XVI. ukončit pontifikát přinesl Vatikánský deník L´Osservatore Romano, který sesbíral názory několika známých ateistů: francouzského myslitele Michel Onfraye, španělského antiklerikálního spisovatele Javier Cercase a indického aktivisty jménem Lenin Raghuvanshi.

Deklarovaný francouzský ateista Michel Onfray vyjádřil pro italský deník Il Messaggero (26.2.) svůj obdiv k Benediktovi XVI. za „jeho schopnost vést dialog na vysoké úrovni“, ocenil dále papežovu knihu Ježíš Nazaretský, jejíž první díl považuje za jeden z „nejvelkolepějších duchovní textů“. „Kdyby církev byla republikou, řekl bych že papežovo rozhodnutí je velkým republikánským gestem,“ říká Onfray na papežovu abdikaci.

Španělský spisovatel Javier Cercase řekl pro italský list Corriere della Sera (26.2.), že gesto Benedikta XVI. je „tím nejrevolučnějším gestem a vyvolává obdiv a úžas“. Podle tohoto španělského spisovatele Benedikt XVI. „přiznal svoji slabost, ale vyšel z toho jako gigant“.

Pro agenturu Asia News se vyjádřil také indický aktivista, Lenin Raghuvanshi, původně hinduistického vyznání, který se nyní hlásí k agnosticismu: „Díky učení Benedikta XVI. jsem pochopil, - říká Raghuvanshi - že nejsem proti Bohu. Bohu, který mluví o lásce a soucitu, lidské důstojnosti a právech pro všechny a který pečuje o chudé a odmítá nespravedlnost a skrze charitu se stará o nemocné a utiskované.“ Podle indického agnostika je „pro budoucnost lidstva životně důležité přijímat učení velkého duchovního vůdce, kterým je Benedikt XVI.“

 

Zdroj: Rádio Vatikán

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou