Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Modlitba za prezidenta ve Svatováclavské kapli

Datum publikace11. 3. 2013, 13.13
TiskTisk

V pátek 8. března 2013 na Pražském hradě složil Miloš Zeman prezidentský slib. Nový prezident republiky pak mj. uctil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha památku národního světce, knížete sv. Václava. Ve Svatováclavské kapli ho přivítal Mons. Jan Graubner. Jeho zdravici zveřeňujeme v plném znění.

Zdravice ve Svatováclavské kapli
8. března 2013


Vážený pane prezidente,

upřímně Vás vítám ve svatováclavské kapli pražské katedrály. Jsem rád, že Vaše první cesta po složení ústavního slibu vede do místa, které je od samých počátků našeho státu jeho duchovním centrem. Český král a císař Karel IV. právě sem pod ochranu sv. Václava, Vojtěcha a Víta uložil nejcennější státní symboly, svatováclavské korunovační klenoty. Přicházíte, abyste převzal prvý ze sedmi klíčů od nich. Spolu s ním přijmete spoluzodpovědnost za kulturní a duchovní tradici našeho národa.

Je více než výmluvné, že jsme prošli Zlatou branou s mozaikou posledního soudu, obrazem, který sem s jasným úmyslem dal Karel IV. zobrazit právě pro příležitosti, jako je tato. Vy, vrcholný představitel moci státní, i já, jako zástupce moci duchovní, stojíme pod soudem Kristovým. Tento soudce všech lidí, kterým Vy i my máme sloužit, je zobrazen s ranami, kterými byl zmučen a zabit. Nebude nás soudit nějaký mocnář, ale ten, kdo sám byl obětí nespravedlnosti. Chraňme tedy společně spravedlnost a každého člověka. Máme na starosti tutéž zemi, tentýž národ, tutéž společnost. Ve Vašem příchodu vidím výraz ochoty spolupracovat s námi k dobru celku. Buďte k ní vítán.

Vítám i Vás, vážená paní, která jako první dáma půjdete po boku pana prezidenta, i Vás, slečno Kateřino.

Zaposlouchejme se nyní do krátkého úryvku z Bible, do slova Boží moudrosti, které je pro právě tyto chvíle tak příhodné.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou