Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Homilie A. Sodana při mši svaté „pro eligendo Romano Pontifice“

Datum publikace12. 3. 2013, 14.19
TiskTisk

Dnes dopoledne (12. března 2013 od 10.00 hod.) se ve vatikánské bazilice sv. Petra slavila mše svatá pro eligendo Romano Pontifice (za zvolení římského pontifika). Eucharistické slavnosti předsedal děkan kardinálského kolegia kardinál Angelo Sodano a společně s ním koncelebrovali všichni kardinálové: 115 kardinálů-volitelů, kteří dnes vstoupí do konkláve, a také ostatní, kteří se volby nezúčastní. Homilii kardinála Angela Sodana přinášíme v českém překladu.

Homilie kardinála Angela Sodana

Drazí koncelebranti, vážení veřejní představitelé, bratři a sestry v Kristu,

Navěky chci zpívat o Hospodinových milostech“ jsou slova chvalozpěvu, který znovu zaznívá v blízkosti hrobu apoštola Petra v hodině, která je pro svatou Kristovu církev tak významná. Tato slova žalmu 89(88) plynou z našich úst proto, abychom se jimi klaněli Otci, který je na nebesích, vzdávali mu chválu a prosili ho. Misericordias Domini in aeternum cantabo, tento překrásný latinský text nás zve, abychom rozjímali nad Tím, který s láskou neustále bdí nad svou církví, podpírá ji na její cestě napříč věky a oživuje ji svým Svatým Duchem.

S tímto vnitřním postojem se i my dnes chceme spolu s Kristem nabídnout Otci, který je na nebesích, abychom mu děkovali za jeho láskyplnou pomoc, s níž o svou církev neustále pečuje, a zvláště za zářící pontifikát, který nám daroval prostřednictvím života a působení 265. Petrova nástupce, milovaného a ctihodného papeže Benedikta XVI., jemuž v tento okamžik opětovně projevujeme svou veškerou vděčnost.

Zároveň dnes prosíme Pána, aby skrze pastýřskou péči Otců kardinálů dal své církvi brzy nového Dobrého pastýře. V této hodině nás povzbuzuje víra v Kristův příslib nepřemožitelnosti církve. On totiž řekl Petrovi: „A já ti říkám: Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou“ (Mt 16,18).

Drazí bratři, čtení z Božího slova, které jsme právě slyšeli, nám může pomoci, abychom lépe pochopili poslání, které Kristus Petrovi a jeho nástupcům svěřil.

(celý text homilie naleznete v příloze; překlad: J. Gračka)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou