Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinálové pokračují ve volbě papeže

Datum publikace13. 3. 2013, 9.51
TiskTisk

V úterý 12. března 2013 se věřící na celém světě jméno nástupce Beneditka XVI. nedozvěděli, konkláve tak pokračuje dál. Jedním ze 115 volitelů je i kardinál Dominik Duka.

Vatikán: Program dalších dní volby nového papeže je až do zvolení nástupce apoštola Petra vždy stejný. Po snídani v Domě sv. Marty se kardinálové přesunou na mši svatou, která bude probíhat v Paolinské kapli. Následuje další kolo volby v Sixtinské kapli s předpokládaným začátkem v 9.30 hod. Pomodlí se modlitbu uprostřed dne a pokračují ve volbě. Z prostoru vyhrazeného volbě odcházejí jen na oběd a ve čtyři hodiny odpoledne se vracejí do kaple k dalšímu dvojímu hlasování. Den vždy uzavírají večerní chvály v 19.15 hod.

Volí se pomocí lístečků s textem 'Volím za nejvyššího pontifika', kam volitel vepíše jméno. Lístek se přeloží a vhodí do urny před oltářem. Vše se řídí zněním dokumentu Universi Dominici Gregis. Podle této konstituce se každý den mohou uskutečnit až čtyři kola hlasování; dvě v dopoledním a dvě v odpoledním zasedání sboru volitelů. Zvolení papeže tradičně 'oznamuje' bílý kouř z komína nad Sixtinskou kaplí. Kouř by se nad kaplí měl objevovat vždy kolem 12.00 a 19.00. Pokud bude papež zvolen v prvním ze dvou kol, může se kouř objevit dříve.

Ke zvolení nového papeže je potřebná dvou třetinová většina, tedy minimálně 77 hlasů volitelů. Pokud papež nebude zvolen během prvních čtyř dní, bude následovat volný den určený modlitbám a rozjímání. Dál by se pokračovalo tak, že po dvou volebních dnech by vždy následoval třetí den volna. Pokud by do té doby nebyl papež zvolen, mění se procedura: dále se hlasuje jen pro dva kandidáty s největším počtem hlasů v posledním kole. Papež musí i nadále získat hlasy dvou třetin kardinálů, účastníků volby.

(www.radiovaticana.cz, ČTK)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou