Prohlášení arcibiskupa Graubnera k volbě papeže

Místopředseda ČBK olomoucký arcibiskup Jan Graubner vydal dnes (13. března 2013) prohlášení, ve kterém vítá volbu kardinála Bergoglia – Františka I. – na papežský stolec. Přeje mu do jeho poslání spolehlivé spolupracovníky a všechny věřící vybízí ke spolupráci s ním.
Publikováno: 13. 3. 2013 23:10

Nového papeže vítám a přijímám jako Boží dar. I když ho osobně neznám, věřím, že právě on je Bohem vybrán k tomu, aby vedl světovou církev, a že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky.

Jméno František je překvapením, neboť se na papežském stolci vyskytuje poprvé. Nevíme, po kterém ze světců tohoto jména bylo vybráno, protože je však nový papež jezuita, domnívám se, že jde o sv. Františka Xaverského, velkého jezuitu a misionáře. Jeho odkaz a misijní zaměření mohou být pro dnešek velmi podnětné.

Svatému otci přeji, aby našel mnoho spolehlivých spolupracovníků, a to nejen v Římě, ale i mezi věřícími až na samém konci světa, myslím tím i v té nejposlednější farnosti. Všichni se můžeme zapojit do budování společenství víry s novým papežem.

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký

Autor článku: