Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vyjádření biskupa Jana Vokála k volbě papeže

Datum publikace13. 3. 2013, 22.21
TiskTisk

Přinášíme další reakce biskupů katolické církve v ČR. Radostné události věnuje pozornost i královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál. Text prohlášení k volbě Františka I. přinášíme v plném znění.

Tuto zprávu jsem přijal během modlitby ve své soukromé kapli, kam jsem se odebral hned poté, co bílý kouř oznámil zvolení nového Svatého otce. Je to mimořádný okamžik nejen pro celou církev, ale i pro prožívání víry každého křesťana - přichází nový nástupce apoštola Petra, který nás všechny povede k neviditelné hlavě církve, to je ke Kristu.

Přijímám tento výsledek s velikou vděčností Bohu a s vírou v moudré působení Ducha Svatého, který bude nového římského biskupa provázet v jeho náročné službě.

Ač papeže Františka ze svého působení v Římě osobně nezám, vím, že už před osmi lety byl považován za významného kandidáta. Jako někdejší arcibiskup Buenos Aires byl znám jednoduchostí svého života a tím, jak moc mu záleželo na péči o chudé a sociálně potřebné. Zároveň vždy vystupoval jako rozhodný ochránce pokladu víry a nauky církve v zásadních morálních otázkách. V jeho krátkém projevu mě velmi oslovilo, že hned na začátku v modlitbě zasvětil svou službu Panně Marii.

Z této volby se raduji a přijímám ji jako veliký dar Boha člověku. Jako biskup vyjadřuji papeži Františkovi hlubokou úctu a bezpodmínečnou poslušnost.

 

+ Jan Vokál, biskup královéhradecký
 
 
 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou