Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zvolení nového papeže ohlásí zvony svatovítské katedrály

Datum publikace13. 3. 2013, 14.59
TiskTisk

Konkláve, které začalo 12. března 2013, pokračuje. Po snídani v Domě sv. Marty a mši svaté kardinálové v Sixtinské kapli zahájili další kolo volby; připravují se na odpolední pokračování volby. Očekávané zvolení nového papeže oznámí Pražanům také zvony katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Praha: Zvoníci katedrály sv. Víta jsou připraveni po signálu bílého kouře vycházejícího z komína Sixtinské kaple oznámit zvolení nového papeže. Všechny zvony se rozezní postupně, na závěr zazní 266 úderů největšího českého zvonu Zikmund, který tak vzdá čest 266. papeži v historii. Jak říká hlavní zvoník katedrály Tomáš Stařecký: „Pražští svatovítští zvoníci, kteří tuto situaci zažili před osmi lety, se na tu současnou mimořádně těší.“ Bude to při této příležitosti poprvé po téměř sto letech, kdy bude moci zvonit i celá zvonová sestava katedrálních zvonů.

Nejstarší zvon, který bude nyní zvonit, je zvon Václav z roku 1542, jenž zcela jistě zvonil i při zvolení 221. papeže Julia III. v roce 1550. To znamená, že pamatuje zvolení 45 papežů z dlouhé řady dosavadních 265 nejvyšších představitelů katolické církve. Největším, ale i nejtěžším zvonem v Čechách je dvoumetrový Zikmund. Jeho hmotnost je 17 tun. Ten se rozeznívá jen při nejvýznamnějších církevních a světských událostech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou