Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dvě stovky českých poutníků míří do Říma

Datum publikace18. 3. 2013, 13.31
TiskTisk

Na inaugurační mši svatou se chystá z České republiky dvě stě poutníků, kteří 19. března 2013 poletí letadlem z Brna. V letadle poletí také dary, které kardinál Dominik Duka předá novému papeži Františkovi. Bude to soška Pražského Jezulátka a váza s obrazem argentinské Panny Marie.

Brno: Kolpingovo dílo zorganizovalo pro české věřící leteckou pouť na zahájení pontifikátu nového papeže Františka. Věřící, které do Říma dopraví letadlo z Brna, jsou převážně studenti biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou. Měli by se, kromě hlavní události obřadu uvedení nového papeže do úřadu na Svatopetrském náměstí, setkat rovněž s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou. Přestože papež František vyzval své krajany, aby nejezdili do Říma a peníze za cestu věnovali na chudé, očekává se, že do Říma dorazí stovky tisíc poutníků z celého světa. Inauguraci bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

V den uvedení papeže do úřadu také předá pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP Františkovi dva dary za Českou republiku. Bude to soška Pražského Jezulátka z karmelitánského kláštera u kostela Panny Marie Vítězné spolu s novénou (modlitba na devět dní ke konkrétní příležitosti) k Pražskému Jezulátku ve španělštině. Druhým darem bude broušená váza s motivem Panny Marie de Lujan, ochránkyně Argentiny (Nuestra seňora de Lujan). Na ní bude pod obrazem madony česky nápis: „Svatý otec František – 13. 3. 2013, Řím“. Vázu ve velmi krátké době připravila firma Czech Crystal Lion – Poděbrady.

V pražské arcidiecézi se v den inaugurace rozeznějí zvony. Pražské arcibiskupství doporučuje, aby se zvony podle možností rozhoupaly ve 12.00 hodin. Při bohoslužbách v tento den rovněž zazní chvalozpěv Te Deum - slavnostní hymnus, který se zpívá na závěr slavnostních bohoslužeb jako vyjádření díků Bohu, a také papežská hymna, kterou v roce 1869 u příležitosti výročí intronizace papeže Pia IX. složil Charles Gounod.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou