Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pastorální teologové z různých zemí Evropy jednají v Praze

Datum publikace19. 3. 2013, 15.27
TiskTisk

70 pastorálních teologů se v Praze účastní mezinárodní konference o křesťanské identitě. Mezinárodní symposium Křesťanská identita v Evropě (19.-22. března 2013) pořádají Konference německy mluvících pastorálních teologů a Sdružení pastorálních teologů střední a východní Evropy (PosT-Netzwerk). Jedná se o první společnou akci tohoto druhu. 

Praha/Vídeň/Fulda: Téma a město motivovaly na sedmdesát účastnic a účastníků ze čtrnácti zemí k cestě do Prahy. Účastníci pocházejí z Belgie, Chorvatska, Česka, Holandska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Švýcarska a Ukrajiny. „Naším společným jazykem bude němčina,“ vysvětluje Petr Slouk, jednatel  

Konference se stává místem, kde pastorální teologové vnímají jak rozdíly ve své reflexi situace církve a její pastorační práce, tak i prvky, které jejich pohledy spojují. Vědecká rozprava tak bude vedena přes hranice jednotlivých zemí, národních kultur a jim odpovídajících pojetí pastorace. „Pluralita Evropy se zrcadlí v různorodých společenských realitách, na které se vztahují různá pastorálně teologická pojetí,“ uvádí pozvánka na symposium. „Přitom se můžeme setkat s napětími, se kterými se rádi vypořádáme se vzájemným respektem a dobrou vůlí.“

 Na konferenci bude mít přednášku profesor Tomáš Halík o tématu: „Je Evropa bez duše?“ Mezi dalšími přednášejícími jsou profesoři Karel Skalický z Českých Budějovic, Karl Gabriel z Münsteru, Josip Baloban ze Záhřebu, Maria Widl z Erfurtu, Nediljko Ante Ančić ze Splitu a mnoho dalších osobností. Ve středu 20. března bude společně s účastníky slavit bohoslužbu kardinál Dominik Duka.

Doufáme, že naše společné symposium posílí mezinárodní kontakty a že se přispěje ke vzájemné otevřenosti mezi pastorálními teology“, říká Prof. Richard Hartmann, předseda Konference německy mluvících pastorálních teologů.

Pro pastorální teology je důležité spojení teorie a praxe. Proto budou účastnice a účastníci ve středu odpoledne vysláni po skupinkách do města, aby se seznámili s různými aktivitami a projekty, např. s Komunitním centrem Matky Terezy na Jižním městě, s Akademickou farností při kostele Nejsvětějšího Salvátora nebo s Ekumenickou akademií Praha. Čtvrtek odpoledne bude věnován prohlídce Pražského hradu za doprovodu kolegů z Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Symposium je podporováno z prostředků nadace Renovabis. Hostitelem akce je Pastorační středisko Arcibiskupství pražského. Spolupořadatelem je Katolická teologická fakulta Karlovy univerzity.

(Petr Slouk)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou