Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charitním službám chybí finance. Ohroženo je jich přes 400

Datum publikace21. 3. 2013, 16.42
TiskTisk

Charitě Česká republika chybí na provoz sociálních služeb jednotlivých charit 170 405 000 Kč. Kvůli napjatým rozpočtům i škrtům vlády, krajů i obcí je tak ohroženo 427 služeb pro seniory, zdravotně postižené, matky s dětmi v tísni, lidi bez domova a další tisíce klientů v tíživé životní situaci. Probíhají jednání na úrovní ministrů i parlametu ČR o možnostech zvýšení dotací alespoň na úroveň roku 2012.

„Pokud nezískáme další finance, budeme nuceni desítky služeb úplně uzavřít, ačkoliv poptávka po těchto službách i z demografického hlediska dlouhodobě stoupá. Už na jaře nebo v létě hrozí zrušení například charitním poradnám, klubům pro mládež z rizikového prostředí, stacionáři pro zdravotně postižené nebo domovu pro matky s dětmi v tísni,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Jindy nedostatek financí znamená výrazné omezení služby, například snížení počtu pracovních úvazků nebo dokonce uzavření pobočky. To v praxi znamená, že pečovatelky, ošetřovatelky nebo osobní asistenti obslouží méně potřebných než doposud nebo že klienti budou muset dojíždět na větší vzdálenosti. „Řada Charit přitom už nyní musí klienty z kapacitních důvodů odmítat a mnohdy se jedná o jedinou službu v obci nebo regionu, která nabízí pomoc lidem starým, nemocným či zdravotně postiženým,“ dodává Curylo. Paradoxně je mezi ohroženými službami také řada těch, které pomáhají lidem zvládat následky ekonomické krize: dluhové poradenství, sociální rehabilitace pro dlouhodobě nezaměstnané nebo dětské kluby a rodinná centra ve vyloučených lokalitách. „S nedostatečným financováním sociálních a zdravotních služeb se neziskové organizace v ČR potýkají dlouhodobě, protože v této oblasti dosud nebyl nastaven trvalý systém např. v podobě mandatorního výdaje. Přetrvávající finanční krize, která nutí vládu a kraje k seškrtávání rozpočtů, pak tento neblahý stav ještě prohloubila,“ uzavírá Lukáš Curylo.

Jan Oulík

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou