Lupa
Obsah Obsah
Portál

Církev se modlí za misionáře - mučedníky

Datum publikace22. 3. 2013, 12.40
TiskTisk

Letos již podvacáté si církev 24. března připomene Den modlitby a postu za misionáře mučedníky. Toto datum nebylo vybráno náhodně, ale jako smutné výročí zabití Mons. Oscara Arnulfa Romera, arcibiskupa v San Salvadoru, který byl v březnu roku 1980 zastřelen, když sloužil mši svatou v kapli nemocnice Boží Prozřetelnosti.

Podle agentury Fides bylo v roce 2012 zabito celkem 12 misionářů – 6 kněží na území Latinské Ameriky, 3 kněží a 1 řádová sestra v Africe, v Asii1 kněz a 1 laická pastorační pracovnice. Většina pastoračních pracovníků v roce 2012 byla zabita při pokusech o krádež. Z údajů agentury Fides vyplývá, že od roku 1980 až do roku 2011 bylo brutálně zavražděno více než tisíc misionářů, z toho nejvíce v dekádě 1990 – 2000, kdy bylo zaznamenáno 604 případů těchto násilných úmrtí. „Pamatovat na tyto naše bratry a sestry – biskupy, kněze, řeholníky, řeholnice a laiky – kteří zemřeli při výkonu své misijní služby, a modlit se za ně, je pro celou církev povinností vděčnosti,“ řekl emeritní papež Benedikt XVI. k celosvětovému Dni modliteb a postu za misionáře mučedníky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou