Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přípravy oslav cyrilometodějského výročí vrcholí

Datum publikace26. 3. 2013, 12.45
TiskTisk

Jak se Zlínský kraj chystá na událost, která vyvrcholí 5. července 2013 na Velehradě ? To zjistíte z následujícího článku, který tak plynule navazuje na pondělní (25. března 2013) zde zveřejněné informace z Brna.

Zlín: Altivity v regionu byly koncem minulého týdne představeny novinářům, resp. veřejnosti. Arcibiskupství olomoucké zde zastupoval generální vikář Mons. Josef Nuzík. „Všechny duchovní aktivity, které Velehrad v tomto jubilejním roce nabízí při konferencích, poutích a setkáních, chtějí poukázat na to, co je pro náš život podstatné – totiž na jakési kořeny, z nichž by měl čerpat i dnešní člověk. Těmito kořeny jsou Bůh, víra, Bible a řád života,“ uvedl na téma připomínky 1150 let od příchodu Cyrila a Metoědje Mons. Josef Nuzík.

Oslavy jubilea přivedou do Zlínského kraje desítky tisíc návštěvníků, poutníků a pochopitelně také nejvyšší představitele státu, církve, akademického světa, neziskových organizací a mnoho hostů z domova i ze zahraničí. Proto se chceme této výjimečné události kulturního a společenského života evropského významu ujmout se zodpovědností, kterou si jako ‚hostitelé‘ uvědomujeme, abychom zajistili opravdu důstojné připomenutí tak významného data. Zároveň chceme při této příležitosti ukázat, že jsme krajem, který má i v mnoha dalších směrech co nabídnout,“ řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. „Všechno samozřejmě zdaleka nespočívá jen na bedrech kraje, na jubileum se připravuje církev v rámci svého duchovního programu, velkou tíhu zodpovědnosti nese obec a farnost Velehrad, další města a obce v prostoru kolem Velehradu, řada muzeí, škol a dalších institucí,“ dodal mimo jiné hejtman.

Zlínský kraj jako iniciátor projektu Velehrad 2013 zastřešuje velké množství vzdělávacích a kulturních aktivit pořádaných při příležitosti cyrilometodějského jubilea pro nejširší veřejnost – většinou příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje i dalšími partnery. Je také významným donátorem těchto akcí a uspořádal soutěž na vizuální značku oslav, která je nyní používána.

Konkrétní aktivity, které vznikají v souvislosti s cyrilometodějským výročím, představil novinářům vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Pavel Macura: „Všechny akce, ať již kulturního, vzdělávacího či duchovního zaměření, které se konají jak na úrovni celonárodní, tak na úrovni krajské, jsou zařazovány do přehledného kalendáře. Ten je zveřejněn na webu www.velehrad.eu,“ sdělil Pavel Macura. Současně informoval, že 5. dubna v 17.00 hodin bude v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě slavnostně představena trojdílná populárně naučná publikace Pravdivý příběh Konstantina a Metoděje, kterou připravilo k vydání Slovácké Muzeum v Uherském Hradišti.

Také letošní Dny lidí dobré vůle, které se již po čtrnácté na Velehradě konají v souvislosti se státním svátkem Dne slovanských věrozvěstů, budou podle pořadatelů výjimečné. “Přesto se návštěvníci mohou těšit na už tradiční a oblíbené projekty neziskového sektoru, jako je např. ruční přepisování Bible, soutěž ve fotbalových dovednostech, mezinárodní setkání vozíčkářů či výstavy ve Stojanově gymnáziu. Chybět nebudou ani fotografické soutěže, cestovatelská soutěž Velehradský pas, prezentace charitativních organizací, hnutí a komunit nebo hry pro děti i dospělé,“ uvedl Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle.

 

(dle informací Zlínského kraje)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou