Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velikonoce v ČT

Datum publikace25. 3. 2013, 16.48
TiskTisk

(AKTUALIZOVÁNO 27. března)  Přinášíme přehled vybraných velikonočních pořadů České televize pro následující dny. Můžete se těšit na přenos papežské bohoslužby z Říma na Boží hod velikonoční, Křesťanský magazín, přenos papežského poselství Urbi et Orbi.

Tajemství rodu Tomáše Halíka na ČT 1

Tomáš Halík odhaluje ve filmu režisérky Veroniky Sobkové osudová propojení svých předků se spisovatelem Karlem Čapkem, T. G. Masarykem, J. K. Tylem a mnoha dalšími. Jakou pomoc mohli těmto osobnostem jeho předci nabízet? Co riskovali? Jak mohly dramatické příběhy jeho předků přímo či nepřímo ovlivnit jeho vlastní postoje a jedno klíčové životní rozhodnutí? Premiéra: středa 27. března od 21.00 hod na  ČT1, opakování: pátek 29. března od 09.25 – ČT1.

Světci a svědci Vzkříšený Lazar        

K Lazarovu hrobu pod horou Olivetskou přicházejí dodnes křesťané i muslimové. Svatý Lazar, který žil v Betanii, byl přítelem Krista. Z údajů, které zaznamenal evangelista sv. Jan, lze usoudit, že se Kristus zastavil i s apoštoly v jeho domě vždy, když měli cestu přes Betanii. Při návštěvě, která se uskutečnila šest dní před Velkou nocí, se dozvěděli, že Lazar je už čtyři dny po smrti. Ježíš rozkázal otevřít hrob, odvalit kámen a na Lazara zavolal. 30.března ve 12.40   ČT 2, režie S. Kabošová.

Poslední den Ježíše z Nazareta

Pašijový příběh očima vědy. Příběh Ježíše Nazaretského je po staletí předmětem zájmu laické i odborné veřejnosti, věřících i nevěřících. Z pohledu historiků jsou jednou z nejzajímavějších kapitol Ježíšova příběhu poslední hodiny jeho života – soudní proces a poprava.  Režisér Vít Hájek se snaží nahlédnout naprosto věcně jinak veskrze duchovní téma, přináší neobvyklý pohled na období, které poznamenalo vývoj následných dějin lidstva. Mapuje události pašijového příběhu od Ježíšovy poslední večeře s apoštoly, přes zatčení v Getsemanech, vlastní soudní přelíčení až po akt ukřižování. 30. března 12.55, ČT 2.

Bieszczady

30. března od 13.20 na ČT 2 a v repríze 4. dubna  od 9.00 na ČT 2 bude odvysílán dokument o jednom příběhu náboženské emigrace z Československa přelomu 60. a 70. let 20. století očima Josefa Sliže. Scénář a režie M. Benc. V roce 1962 se v prostředí těšínského Spolku rozhodných křesťanů objevilo proroctví, které mluvilo o hrozícím nebezpečí a o nutnosti opustit rodnou zemi a přestěhovat se pod Božím vedením do Polska. Roku 1968 vláda emigraci povolila. Tehdy první skupina křesťanů dobrovolně opustila komunistické Československo a přestěhovala se do opuštěných vesnic v Bieszczadech na polsko-ukrajinském pomezí. V následujících letech odcházeli další, celkem asi 500 osob. Se svými potomky tam žijí dodnes. Dokument je postaven na příkladu jedné rodiny, která byla odchodem rozdělená; část rodiny odešla, část zůstala. Příběh vypráví Josef Sliž, dnes kazatel Církve bratrské v Českém Těšíně. Jeho babička uvěřila proroctví, na základě kterého se v roce 1974 spolu s dalšími odstěhovala ve svých 63 letech do pustiny v polských horách. Přesídlení křesťané žijí dodnes v bývalých Banderovci zničených vesnicích, které zpět probudili k životu. Zúrodnili zarostlá pole a nikdy nelitovali toho, že odešli ze svých domovů a přestěhovali se do pustiny mimo civilizaci. V průběhu uplynulých téměř čtyřiceti let byli opakovaně vyhledáváni i polskou vládou, poskytovali např. pomoc narkomanům.

Křesťanský magazín

Zajímavosti a aktuality ze světa náboženství. Připravili M. Otřísal a A. Lazarov. Premiéra: 31. března, 7.45 hod. ČT 2; reprízy: 1. dubna 6.00 hod. ČT 2, 5. dubna 2.50 hod. ČT 2.

Velikonoční bohoslužba

Přímý přenos 31. března od 10.15 na ČT 2, přenos papežské bohoslužby z Říma na Boží hod velikonoční.

Urbi et Orbi

31. března od 11.55 na ČT 2, Velikonoční poselství papeže městu a světu.

Svatý Augustin (1/2)        

31. března od 12.40 na ČT 2. Život jednoho z nejvýznamnějších křesťanských filozofů na pozadí soumraku římského impéria. Italský koprodukční film. Režie Christian Duguay.

Světci a svědci Marie Magdalena        

31. března od 14.20 na ČT 2. Tato světice, která provázela Ježíše i na Golgotu pocházela z městečka Magdaly na břehu Genezaretského jezera. Byla to krásná a temperamentní žena, která žila hříšným životem. Díky setkání s Ježíšem se její duše ale proměnila a Marie Magdaléna ho potom provázela spolu s apoštoly a ostatními zbožnými ženami na jeho cestách. A právě jí se jako první zjevil zmrtvýchvstalý Kristus. Připravila A. Hynková.

Sváteční slovo redaktorky Kateřiny Horálkové Rózsové

31. března, od14.35 na ČT 2; reprízy: 3. dubna 1.20 hod. na ČT 1; 5. dubna        1.35 ČT 1; 6. dubna, 3.40 na ČT 1. Téma: Pieta.

Ježíšova rodina (1/2) 

31. března od 20.00 na ČT 2 a 7. dubna od 11.05, vysílá ČT 2. Po cyklu o tajemstvích Bible se dokumentaristé BBC zaměřili přímo na osobnost Ježíše. Podobně jako jednotlivé fenomény Starého i Nového zákona v něm porovnávají mýty s historickými fakty, své řeknou k tématu nejen historikové, ale i například sociologové. Otevírá se před námi barvitý svět Ježíšovy doby, tehdejší sociální struktura, zvyky, kultura. Cílem dokumentu s hranými pasážemi ovšem není znesvětit význam Ježíše, ale naznačit, že jeho rodina i život mohly být mnohem obsažnější, než jak je máme zažité. Dozvíme se například, že Ježíš zřejmě nebyl jedináčkem, ale měl několik bratrů a sester, že jeho bratrancem mohl být Jan Křtitel. A že by tedy bylo možné, že po světě dnes chodí potomci přímých Ježíšových příbuzných.

Aktuální pořady ČT najdete na http://www.ceskatelevize.cz/program/.

Zajímavý velikonoční program z Říma připravila smaozřejmě i TV NOE, více se dozvíte na http://www.tvnoe.cz/program-na-den.html.
 

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou