Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Cikrle má pektorál s křížem z Velké Moravy

Datum publikace26. 3. 2013, 13.55
TiskTisk

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle má jedinečný pektorál. Z hlediska historie i svým výtvarným pojetím. Je kopií stříbrného Velkomoravského kříže nalezeného při vykopávkách v Mikulčicích u Hodonína.

Brno: Kříž patří k nejcennějším archeologickým nálezům na Moravě. Mnoho o jeho původu a především na dnešní dobu poněkud zvláštním zpracování však nevědí ani vědci. Kristus je na něm zobrazen v tunice s kápí na hlavě. Patrně by mohlo jít o kněžské roucho.

Biskup Cikrle dostal kopii křížku začátkem devadesátých let na pouti v Mikulčicích a stal se mu blízkým nejen proto, že patří k nejstarším nálezům na území brněnské diecéze.

Výtvarného zpracování pektorálu se ujal řezbář a sochař Jiří Netík. Křížek zapustil do většího dřevěného kříže ze dřeva dubu, které s originálem kříže leželo přes 1100 let v zemi. Přidal okolo červené sklo a vše zarámoval stříbrným plechem. Vzniklo tak velmi originální dílo. Biskup Vojtěch jej dostal od Královské stoliční kapituly svatého Petra a Pavla ke svým padesátým narozeninám.

'Často reaguji na zájem lidí, kteří  si pektorál chtějí prohlédnout zblízka. Také při setkání s biskupy ze zahraničí vzbuzuje stále zájem,' řekl před časem biskup Vojtěch ČTK. 

Finanční hodnota pektorálu je podle biskupa zanedbatelná, důležitější je jako symbol zahrnující křesťanské a kulturní základy, které na Moravě položili svatí Cyril s Metodějem. 

O křížku se zájemci mohou dovědět více při návštěvě archeoparku v Mikulčicích. Jeho kopii má nejen biskup Cikrle, ale i  Benedikt XVI. Dostal jej od brněnského biskupa darem při návštěvě Brna v září roku 2009.

(Zpracováno podle zprávy Vladimíra Klepáče, ČTK)    
Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou