Lupa
Obsah Obsah
Portál

Konference o životě církve ve světle II. vatikánského koncilu

Datum publikace26. 3. 2013, 12.02
TiskTisk

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze pořádá ve dnech 4. a 5. dubna 2013 ve svých prostorách mezinárodní konferenci na téma Mezi historií a Evangeliem. Existence a život církve ve světle II. vatikánského koncilu. Účast je třeba nahlásit do 28. března 2013.

Praha: „Církev se v průběhu 20. století musela konfrontovat s mnoha událostmi, které měly zásadnější význam. Sem beze sporu patří II. vatikánský koncil a jeho recepce, jež představuje velmi členitý děj, který převádí církev do třetího milénia,“ říká děkan Katolické fakulty dr. Prokop Brož. Konference, která bude probíhat ve dnech 4. a 5. dubna na Katolické teologické fakultě, bude nejprve zkoumat historické pojetí II. vatikánského koncilu se zřetelem k mezigenerační výměně, která se do recipování koncilu promítá. V druhé části se bude věnovat tématu evangelizace a zkoumat, do jaké míry představuje Evangelium prvek kontinuity života církve v současném světě.

Na konferenci kromě zahraničních hostů vystoupí také biskup František Radkovský, který v rámci bloku k evropskému kontextu promluví o vlivu a působnosti církevních hnutí a nových komunit v české církvi. O významu II. vatikánského koncilu v kontextu Československa pojedná Jiří Hanuš ve svém příspěvku nazvaném Problém kontinuity a diskontinuity církevního vývoje v moderně (I. a II. Vatikán) a Stanislav Balík, který se zamyslí na téma Katolická církev v Československu po II. vatikánském koncilu. Jan Sokol připomene Seminář v Jirchářích a ekumenismus v České republice.

V rámci bloku evangelizace promluví kromě zahraničních hostů také děkan katolické fakulty Prokop Brož o novém vztahu mezi církví a společností a Pavel Ambros na téma, které vytýčil jako Výchova k eucharistické zbožnosti nebo iniciace k misijnímu poslání? Poznámky k dilematu obětního a koinonického charakteru eucharistie po Druhém vatikánském koncilu.

Účast je třeba nahlásit do 28. března na adresu 2vk@ktf.cuni.cz. Více na www.ktf.cuni.cz.

 

(Kateřina Štěpánková, Aleš Pištora)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou