Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velikonoční zamyšlení P. Bohumila Koláře

Datum publikace27. 3. 2013, 12.34
TiskTisk

Velikonoční téma pro web ČBK tentokráte uchopil Mons. Bohumil Kolář . Ve svém textu se mj. věnuje souvislosti mezi Velikonocemi a nedávnou papežskou volbou. Přinášíme ho v celém znění.

Před několika dny celý svět sledoval volbu papeže. A teď máme Velikonoce. Souvisí to nějak spolu?

Prvním papežem se před dvěma tisíciletími stal rybář Petr, který se setkal s Ježíšem Kristem a potom ho spolu s několika společníky doprovázel. Ježíš je nazval apoštolové. Bylo jich dvanáct.

O Velikonocích byl Ježíš Kristus krutě umučen. Pro jistotu o jeho smrti bylo jeho srdce probodeno kopím. To se stalo v pátek, proto se velikonoční pátek nazývá „Velký pátek“. Předchozí den se nazývá „Zelený čtvrtek“. Připomíná, že Ježíš Kristus byl naposled před svou smrtí u jednoho stolu s apoštoly a přitom vykonal a řekl mnoho velmi významného nejen pro ně, ale i pro budoucnost.

Vícekrát už dříve předpověděl, že třetího dne vstane zase živ. To se stalo následující neděli. Od té doby je neděle svátečním dnem. A oslava velikonoční neděle začíná v kostelech obvykle už v noci ze soboty, která se nazývá „Bílá sobota“. 

Uskutečnilo se to, co Ježíš Kristus řekl, jako mnohokrát jindy. Mnoho nemocných nebo jinak postižených jediným slovem uzdravil. Když při bouři na moři řekl „Utiš se“, nastalo okamžitě takové ticho, že všichni strnuli úžasem. Svým slovem vracel mrtvé k životu.

Petrovi řekl obrazně, že bude skálou, na které jako na nejpevnějším základě bude budovat Ježíš Kristus sám svou duchovní rodinu, nazvanou církev. A že žádné mocnosti zla ji nepřemohou, i když se o to budou stále snažit. Petrovi a jeho společníkům řekl: „Jděte do celého světa a učte všechny národy, křtěte je a učte je zachovávat všechno, co jsem vám říkal. A já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa.“ 

Bylo by se mohlo zdát zcela nemožné, aby tato hrstka bezvýznamných chudých lidí šla do celého světa a učila všechny národy. Ale i tato Ježíšova slova se ihned začala uskutečňovat úžasně rychle. A uskutečňují se stále, přes všechny lidské slabosti věřících i přes všechny plány likvidovat církev ze strany mocností, které patřily k nejmocnějším a zdánlivě měly k tomu všechny prostředky. Během dějin zanikají jedna po druhé a Kristova církev jde stále dál. 

Proto se teď celý svět zajímá o papeže, nynějšího nástupce Petrova. A ve všech světadílech se slaví Velikonoce, svátky Kristovy smrti na kříži a jeho zmrtvýchvstání.

Ježíš Kristus říká i teď každému, kdo je ochoten ho slyšet: „Nebojte se! Já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa.“ A jako jedinou výzbroj dává upřímnou lásku, vždycky vítěznou nad každým zlem, která proměňuje lidská srdce a tím i celou lidskou společnost.

 

(Mons. ThLic. Bohumil Kolář )

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou