Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na Boží hod v Ledči požehnali park P. Josefa Toufara

Datum publikace29. 3. 2013, 16.11
TiskTisk

Po umučeném knězi byl přejmenován park před kostelem v Ledči nad Sázavou. Od Zeleného čtvrtka, 28. března 2013, je tam i pamětní deska připomínající J. Toufara.

Ledeč nad Sázavou: 'Veřejnost si nepřeje, aby P. Toufar zůstal v Zahrádce,' lhal v roce 1948 okresní výbor Národní fronty v Ledči nad Sázavou, a tlačil tak na přeložení Josefa Toufara z jeho prvního působiště na Ledečsku. Farář, který byl tehdy skutečně přeložen do Číhoště , a později brutálně umučen komunistickými vyšetřovateli, má nyní v Ledči nad Sázavou svůj park.

Jméno P. Josefa Toufara dostal park před kostelem sv. Petra a Pavla. Na Zelený čtvrtek tam byla instalována pamětní deska s Toufarovým životopisem v češtině a angličtině. Na Boží hod velikonoční, v neděli 31. března 2013, parku požehnal ledečský děkan P. Jan Bárta.

P. Josefa Toufara v únoru 1950 brutálně utýrali komunističtí vyšetřovatelé, když potřebovali získat důkaz pro začátek politických procesů s duchovními. Jako záminku si vybrali dodnes nevysvětlitelný pohyb oltářního kříže v číhošťském kostele.

Případ P. Toufara v poslední době ožil i díky biografické knize Jako bychom dnes zemřít měli (vítězi prestižní ankety Kniha roku Lidových novin 2012), kterou o 'mučedníkovi z Vysočiny' napsal novinář Miloš Doležal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou