Lupa
Obsah Obsah
Portál

Národní pouť kněží na Velehradě

Datum publikace3. 4. 2013, 17.43
TiskTisk

(AKTUALIZOVÁNO 8. dubna 2013) V době od 15. – 17. dubna 2013 se v rámci oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje chystá pouť za obnovení víry a posvěcení biskupů, kněží i jáhnů na Velehrad.

Velehrad: Kněžské povolání bude ústředním tématem programu, jehož hlavním bodem je poutní mše svatá, která bude sloužena olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem v úterý 16. dubna 2013 od 10.00 hodin; kázat bude kardinál Dominik Duka. Důležitými událostmi budou pondělní večerní modlitby v duchu kajícnosti i vděčnosti za dar povolání ke kněžství a úterní požehnání, jež má charakter vyslání kněží jako služebníků evangelia.

Kromě bohatého duchovního programu, do něhož budou zapojeni biskupové Čech a Moravy či doprovodného kulturního programu, zazní na pouti kněží i celá řada zajímavých přednášek na témata, s nimiž se kněží ve své praxi setkávají. Mj. O hledání identity kněze promluví opat M. Samuel z trapistického kláštera v Novém Dvoře, P. Marek Vácha bude mít přednášku s tématem Současné otazníky křesťanské etiky. Jaroslav Lorman potom pohovoří na téma: Současné problémy křesťanského manželství, Tomáš Halík se ve svém vystoupení naopak zaměří na problematiku akademické pastorace a dialog s agnostiky.

V úterý 16. dubna si zároveň připomínáme kardinála Tomáše Špidlíka, nejvýznamnějšího českého teologa žijícího v zahraničí, který v roce 2010 zemřel v Římě. Byl světově proslulým znalcem spirituality křesťanského Východu, významným představitelem ekumenického úsilí a uznávaným reprezentantem a propagátorem české kultury. Právě z toho důvodu uvede den přednáška Marka Rupnika, ředitele římského Centra Aletti, jehož byl kardinál Špidlík členem na téma Misie v dnešním světě.

Marko Ivan Rupnik je kněz a umělec, který se proslavil mozaikami pro řadu kostelů, mj. pro kapli Redemptoris Mater ve Vatikánu a novou baziliku ve Fátimě.

Na hlavní část programu se na Velehradě očekává účast až 600 kněží.

(Zuzana Burdová)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou