Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výročí popravy sestry Restituty připomene kardinál Schönborn

Datum publikace3. 4. 2013, 13.08
TiskTisk

Mše svatá na památku 70. výročí popravy blahoslavené řeholní sestry Restituty Kafkové bude slavena ve čtvrtek 11. dubna 2013 od 15.00 hodin ve vězeňské kapli ve Vídni. Bohoslužbě předsedá vídeňský arcibiskup Christoph kardinál Schönborn.

Vídeň: Sraz účastníků je dne 11. dubna 2013 ve 14.45 hodin  u Věznice Vídeň-Josefov (Justizanstalt Wien-Josefstadt), Wien, 8. okres, Wickenburggasse 18-20). Je potřeba se přihlásit  předem na e-mailové adrese friedrich.forsthuber@justiz.gv.at.

Blahoslavená řeholní sestra  Restituta Kafková (1894-1943) je jedním z kandidátů na svatořečení spojených s brněnskou diecézí, ale 'dělí' se o ni s vídeňskou arcidiecézí.  Helena Kafková se narodila v Brně, ale po čase odešla její rodina do Vídně, kde budoucí řeholnice prožila celý svůj další život. Roku 1914 vstoupila do III. řádu svatého Františka, přijala jméno Marie Restituta a začala sloužit jako zdravotní sestra a od roku 1919 pracovala ve vídeňské nemocnici Lainz. Přes svůj nízký věk si brzy získala respekt a stala se pravou rukou primáře. Po připojení Rakouska k německé říši nastalo období utlačování církve. Sestra Restituta byla v únoru 1942 zatčena na základě obvinění, že opisovala posměšnou básničku proti režimu, a 30. března 1943 byla popravena gilotinou. Stala se tak jedinou řeholní sestrou, odsouzenou nacisty v soudním procesu k trestu smrti, a také první mučednicí vídeňské arcidiecéze, která roku 1988 zahájila její beatifikační proces. Sestra Restituta byla blahořečena 21.6.1998 ve Vídni, její liturgická památka se v brněnské a vídeňské diecézi slaví 29. října.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou