Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prezident Obama ocenil hrdinství vojenského kaplana

Datum publikace12. 4. 2013, 14.42
TiskTisk

Mimořádného ocenění se dvaašedesát let po smrti dočkal jeden z hrdinů korejské války, kaplan americké armády Emil Kapaun. Katolického duchovního českého původu ocenil ve čtvrtek 11. dubna nejvyšším americkým vojenským vyznamenáním – Medailí cti- sám americký prezident Barack Obama.

'V jeho osobě nalézám hodnoty svých předků, kteří vyznávali poctivost, službu a tvrdou práci,' řekl na adresu Emila Kapauna, jenž v roce 1951 zahynul ve svých pouhých 35 letech v severokorejském zajateckém táboře, prezident Obama.

Emil Kapaun se narodil 20. dubna 1916 v „americké Plzni“, v městečku Pilsen v Kansasu. Oba jeho rodiče pocházeli z Čech, v Americe však žili již od dětství. Emil vystudoval benediktinské klášterní gymnázium a následně vstoupil do semináře v St. Louis. Na kněze byl vysvěcen v roce 1940 a o tři roky později byl jmenován vojenským kaplanem v rodném Kansasu.

V červenci 1950 se jako kaplan zapojil do korejské války, když se spolu s vojáky 8. jízdního pluku americké armády vylodil v korejském Pchohangu. Od prvních chvil se vyznamenával neobyčejnou statečností a obětavostí, a tak už po měsíci svého působení v Koreji obdržel za záchranu zraněného vojáka Bronzovou hvězdu za chrabrost v boji. Na konci roku 1950 odmítl opustit zraněné vojáky, a padl tak do zajetí. Dochovala se řada svědectví, že i zde, v komunistickém zajateckém táboře, pomáhal druhým na hranici sebeobětování, když jim přenechával své jídlo či obstarával léky. Sám pak na následky podvýživy, úplavice a zápalu plic 23. května 1951 zemřel. 'Kapaun jako kněz nikdy nevystřelil, ale užíval nejsilnější zbraň ze všech - lásku ke svým bojovým bratrům,' zhodnotil působení Emila Kapauna během korejské války americký prezident Barack Obama.

Vzpomínky na statečné chování amerického vojenského kaplana jsou dodnes živé nejen ve Spojených státech, ale i v katolické církvi, jak dokazuje skutečnost, že při příležitosti 60. výročí jeho smrti v roce 2011 byl ve Vatikánu zahájen proces za jeho blahořečení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou