Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Lobkowicz bude 20. 4. na Ivančeně sloužit mši svatou

Datum publikace17. 4. 2013, 18.04
TiskTisk

Stovky skautů a skautek z celé České republiky i z okolních zemí uctí v sobotu 20. dubna památku popravených skautů, kteří se zapojili do protinacistického odboje. Výstup ke kamenné mohyle odboje slezských skautů na Ivančeně pod Lysou Horou patří mezi nejvýznamnější celostátní akce Junáka a tradičně se jí účastní také skauti ze Slovenska a Polska.

Ivančena: Oficiální program začíná v 11.00 hodin bohoslužbou na mýtině nedaleko Ivančeny, kterou bude sloužit ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který je rovněž skautem a ústředním duchovním rádcem Junáka. Ve 12.00 hodin program pokračuje slavnostním nástupem u kamenné mohyly, úvodním slovem a skautskou hymnou. Skauti uctí památku obětí nacismu minutou ticha. Součástí ceremoniálu je také předávání skautských vyznamenání. Na závěr zazní Česká i Slovenská státní hymna.

Pro stovky skautů, světlušek i vlčat je každoroční výstup na Ivančenu příležitostí k uctění skautských hrdinů i oslavě svátku sv. Jiří, který je jejich patronem. Právě v den skautského svátku 24. 4. 1945 byli skauti zapojeni do odboje na Ostravsku popraveni na židovském hřbitově v Polském Těšíně. Na místě jejich tragického skonu se uskuteční pietní akt již v pátek 19. 4. v 17.00 hodin. Zastřeleni zde byli Vladimír Čermák, Vladimír Pach, Otto Klein, Quido Němec, Milan Rotter. Gestapo zde až do 27. 4. popravilo více než sto českých a polských vlastenců. Mezi zavražděnými bylo celkem osmnáct členů Odboje slezských junáků, který se zformoval na konci roku 1943.

Přátelé popravených skautů své mrtvé kamarády na Ivančeně poprvé uctili 6. října 1946. Tehdy u vztyčeného kříže nechali v lahvi vzkaz, aby skauti nosili na památku svých bratrů kameny ze svých domovů. Z přinesených kamenů se během desetiletí vytvořila mohyla, jejíž obsah by se vešel na korby 23 nákladních aut. Každoroční výstup na Ivančenu neskončil ani po zrušení Junáka v roce 1948. Lidé přicházeli stále i v době totality. Během politického uvolnění v roce 1968, kdy došlo v Československu na krátkou dobu k obnově skautingu, se pietní akce zúčastnilo přes tisíc účastníků. Když komunisté v roce 1970 činnost Junáka opět zakázali, znepříjemňovali vždy okolo svátku svatého Jiří výstup na Ivančenu příslušníci Veřejné bezpečnosti. Od roku 1990 je Ivančena cílem skautů z celé České republiky.

Více k programu a tématu na www.ivancena.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou