Lupa
Obsah Obsah
Portál

První krok k blahořečení P. Toufara

Datum publikace24. 4. 2013, 15.09
TiskTisk

Česká biskupská konference schválila návrh hradeckého biskupa na udělení nihil obstat, potvrzení, že nic nebrání tomu, aby začal proces beatifikace. Ten bude, dle pravidel, probíhat nejprve na území královéhradecké diecéze.  

Hradec Králové: První část procesu beatifikace se vždy odehrává právě na úrovni diecéze. Pokud se shromáždí dostatek důkazů, následně je případ předán do Říma.

'V místě svého působení i za jeho hranicemi je P. Toufar široce uctíván, to je u blahořečení či svatořečení vždycky rozhodující. A protože úcta k P. Toufarovi je takto trvalá a mimořádná i více než 60 let po jeho smrti, jako biskup diecéze, kde působil, cítím povinnost jeho případ prozkoumat,' vysvětlil návrh královéhradecký biskup Jan Vokál.

P. Josef Toufar byl umučen ve valdické věznici, když se z něj vyšetřovatelé snažili násilím dostat přiznání, že na pokyn Vatikánu zinscenoval tajemný pohyb oltářního kříže ve svém kostele v Číhošti na Havlíčkobrodsku. Kříž se tam před dvěma desítkami svědků rozpohyboval v adventu roku 1949, sám Toufar 'číhošťský zázrak' ani neviděl, stál v tu dobu na kazatelně zády k oltáři. Nastupující komunistická totalita však případ využila k zahájení velkých politických procesů s duchovními, jejichž cílem bylo rozložit církev v Československu.

Toufarovo přiznání před soudem mělo dát k procesům záminku. P. Toufar se však plánu nepodvolil, měsíc snášel kruté mučení.  V důsledku zranění zemřel.

'Jsem přesvědčen o tom, že P. Toufar trpěl pro víru a pro církev. Než aby křivě svědčil proti církvi, nechal se raději ve vězení ubít. V tom můžeme vidět podobnost s mučedníky,' dodal biskup Jan Vokál.

 


 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou