Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zlínský kraj navštívil arcibiskup Celli z Vatikánu

Datum publikace24. 4. 2013, 15.00
TiskTisk

Na návštěvu jihovýchodní Moravy přicestoval v úterý 23. dubna 2013 předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky, arcibiskup Claudio Maria Celli. Setkal se během ní se zástupci krajského úřadu ve Zlíně, prohlédl si velehradskou baziliku a setkal se se studenty Stojanova gymnázia Velehrad.

Zlín, Velehrad: Dopoledne se arcibiskup Celli zúčastnil jednání na krajském úřadě ve Zlíně. Vedle hejtmana Stanislava Mišáka a dalších zástupců kraje se ho zúčastnili také Josef Kořenek za Arcibiskupství olomoucké, Stefano Battistuzzi, místopředseda Italsko-moravské kulturní a historické asociace, a Alessandro Alagia, zástupce Italsko-české obchodné komory.

Arcibiskup Celli byl během jednání zpraven o aktivitách, které se během letošního jubilejního cyrilometodějského roku konají zejména na území Zlínského kraje. Patří mezi ně řada přednášek, výstav, koncertů, soutěží i edičních počinů, jejichž cílem je srozumitelně předat poselství světců, kteří ovlivnili vývoj slovanských národů i celé Evropy. Nadčasovým plodem oslav by podle představitelů kraje mělo být i vytvoření Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje.

„Příprava cyrilometodějských oslav může fungovat jako příklad spolupráce mezi církví a veřejnou správou ve snaze kultivovat společnost v duchu těch hodnot, které přinesli svatí Cyril a Metoděj,“ uvedl po jednání Josef Kořenek, který je koordinátorem Dnů lidí dobré vůle a členem týmu pro přípravu jubilea.

Podle arcibiskupa Celliho nejsou svatí Cyril a Metoděj jen apoštoly národů slovanských, ale všech evropských národů, které vycházejí z jednotných historických, kulturních a duchovních kořenů. Zástupce Vatikánu rovněž vyjádřil naději, že v tomto duchu „spojené Evropy“ budou oslavy probíhat.

Po prohlídce bývalého Baťova mrakodrapu odcestoval arcibiskup Celli ze Zlína na Velehrad, kde si prohlédl poutní baziliku a setkal se s žáky Stojanova gymnázia.

(S využitím textu na webu Zlínského kraje, foto Petr Zákutný)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou