Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skončilo 93. plenární zasedání biskupů

Datum publikace25. 4. 2013, 19.39
TiskTisk

V minulém týdnu (od 22. do 24. dubna 2013) proběhlo v Praze 93. plenární zasedání biskupů. Toto pravidelné setkání, jež se tentokrát uskutečnilo v Praze, přineslo několik důležitých závěrů.

Praha: Jedním z nejdůležitějších výstupů z tohoto dubnového setkání biskupů a zástupců Konferencí vyšších představených mužských i ženských řeholí je souhlas s návrhem diecézního biskupa J. Vokála zahájit diecézní proces s P. Josefem Toufarem. 'V místě svého působení i za jeho hranicemi je P. Toufar široce uctíván, to je u blahořečení či svatořečení vždycky rozhodující. A protože úcta k P. Toufarovi je takto trvalá a mimořádná i více než 60 let po jeho smrti, jako biskup diecéze, kde působil, cítím povinnost jeho případ prozkoumat,' vysvětlil návrh královéhradecký biskup Jan Vokál. Právě na území jeho diecéze nyní proběhne první část celého beatifikačního procesu.

Nejvyšší představitelé české katolické církve se také zabývali probíhajícím procesem majetkového narovnání; pozornost věnovali mj. informacím o tom, jak běží podávání výzev k vydávání majetku. Biskupy zajímaly i kontrolní mechanismy, které mají napomoci dobrému hospodaření s navráceným majetkem.

Během svého dvoudenního zasedání biskupové rovněž jednali o chystané podzimní Národní pouti do Svaté Země či o spolupráci České biskupské konference s Českobratrskou církví evangelickou v oblasti církevního školství. Rovněž byli informováni o přípravě naší mládeže na nadcházející světové dny v Riu, které proběhnou za účasti papeže Františka.

Účastníci setkání rovněž také projednali průběh oslav výročí 1150. let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, popřáli kardinálovi Dominikovi Dukovi k významnému životnímu jubileu a také zopakovali pozvání papeže Františka na Velehrad.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou