Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Barokní jezuitské Klatovy 2013

Datum publikace26. 4. 2013, 15.01
TiskTisk

Již sedmý ročník akce Barokní jezuitské Klatovy se uskuteční ve dnech 26. až 28. 4. 2013 v prostorách Městské knihovny, v jezuitském kostele a letos poprvé i v katakombách v Klatovech. Další novinkou bude rozšíření programu do Chanovic a Hrádku u Sušice.

Klatovy: Letošní ročník Barokních jezuitských Klatov je věnován dvěma mužům, jejichž osudy jsou spjaty s klatovským regionem – především jednomu z nejznámějších českých světců Janu Nepomuckému, od jehož umučení letos uplyne 620 let. Druhou osobností je pro Klatovy neméně významný Albert Chanovský, jezuita a misionář, jeden ze zakladatelů zdejší jezuitské koleje. Jeho ostatky jsou uloženy na čestném místě v katakombách. Cílem projektu Barokní jezuitské Klatovy je přinášet objektivní pohled na českou historii,  jezuitský řád a roli města Klatovy v barokním období.

Pro návštěvníky akce je připraveno například  Hádání husity s jezuitou v pátek 26. dubna  v podání dvou význačných historiků  Petra Čorneje a Ivany Čornejové, které doprovodí barokním zpěvem Fred Plantinga z Holandska.

Součástí programu bude také historická konference, které se zúčastní řada významných osobností včetně profesora Univerzity Karlovy Víta Vlnase, ředitele Sbírky starého umění Národní galerie a francouzské historičky Marie–Elisabeth Ducreaux. Nejen duchovní vzpomínkou na všechny pohřbené v katakombách budou mše svatá a requiem doprovázené díly Haydna a Monteverdiho v podání Kolegia pro duchovní hudbu. Kázání pronesou plzeňský biskup František Radkovský a nový provinciál českých jezuitů P. Josef Stuchlý. Završením klatovského programu bude nedělní vystoupení herce Miroslava Částka přímo v katakombách v představení Následovaní Krista, které je inspirováno dílem Tomáše Kempenského (vzniklo v 15. století) a je stále nesmírně populární.

Za pozornost stojí také letošní novinka - dvě jezuitské misie, jež formou přednášek inspirovaných životem Alberta Chanovského, provedou v pátek 26. dubna  současní jezuité P. Petr Havlíček SJ v Chanovicích a P. František Hylmar SJ v Hrádku u Sušice. Součástí programu bude i návštěva Svéradic, kde se narodil  Albert Chanovský a setkání představitelů města Klatovy a obcí, které se na programu podílejí. V Chanovicích se přednáška bude konat v areálu zámku, v Hrádku rovněž v zámku, a to v kapli sv. Valburgy.

Detaily programu a další informace o účastnících akce lze získat na www.katakomby.cz a na www.kk2010.cz.

Na dubnový program naváže koncem června slavnost připravovaná spolu se sdružením Klatovských karafiátníků – 25. června bude v katakombách pojmenován nově vyšlechtěný druh vzácného klatovského karafiátu jménem Alberta Chanovského. Patrony mu budou, stejně jako celému programu Barokních jezuitských Klatov, plzeňský biskup František Radkovský a klatovský starosta Rudolf Salvetr. Pořadatelem Barokních jezuitských Klatov je občanské sdružení Klatovské katakomby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou