Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pouť z Konstantinopole na Velehrad

Datum publikace29. 4. 2013, 14.34
TiskTisk

V Jubilejním roce 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu se sedm poutníků rozhodlo vypravit na dvouetapovou štafetovou pěší pouť z Konstantinopole na Velehrad. První etapa je rozplánována na třináct dní a tvoří 992 kilometrů. Od 15. června 2013 bude následovat druhá etapa, kdy zbývá urazit na Velehrad ještě  711 kilometrů.

Brno: Své putování poutníci zahájili v pátek 26. dubna 2013 bohoslužbou v Arše na  bystrckém sídlišti v Brně. Následně navštívili biskupa Vojtěcha Cikrleho, který jim před dlouhou poutí požehnal.

O den později přijeli poutníci do Soluně, kde do tří pouzder nabrali prsť u kostela sv. Dimitrije, velkomučedníka a patrona města. Právě tento kostel byl 'farním kostelem' svatých apoštolů Cyrila a Metoděje. 

Každá ze štafet ponese jedno pouzdro. Jednotlivé skupinky ujdou vždy po  25 až  28 kilometrech  denně, takže celá skupina se každý den přiblíží zhruba o 80 kilometů směrem k Velehradu. V polovině cesty, blízko Bělehradu, bude měsíční přestávka. Na toto místo putující dojdou zhruba po třech týdnech.

Více informací Mons. Jan Peňáz tel.: 736 52 92 21 nebo  www.poutnik-jan.cz.


 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou